Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Reel-politik gerçeklerinin başında “güçlü olmak” gelir

Zaman zaman Esop'a dönmekte ve hayvanlar âlemindeki kurallardan bazılarının insanlar âlemi için de geçerli olduğunu hatırlamakta sayısız fayda vardır.
Örneğin "Reelpolitik" diye seslendirilen kavramın özü "Güçlülük"e dayanır. Bir siyasi lider istediği kadar esip savursun ortalığı...
Uluslararası düzendeki dengeleri gözetmediği takdirde, sonu Saddam Hüseyin gibi olabilir.

Saddam'ın hatası
Saddam Hüseyin "Soğuk Savaş"ı bittiğinin ve geçici bir süre için olsa da Amerika Birleşik Devletleri'nin "Tek süper güç" olduğunun farkında değildi. Bu siyasal körlüğün sonucu olarak İran'la savaşırken Amerika'nın desteklediğine güvendi ve Kuveyt'i işgal etmesine Amerika'nın seyirci kalacağını zannetti.
Sonuçta ne Saddam, ne de Irak'ın bütünlüğü kaldı geride... İsterseniz burada Esop'a dönelim ve güçlü olanın haklı olacağını da hayvanlar âlemine bakarak hatırlayalım...

Kurttan öğrenmek
Bu öyküde aslan, kurt ve tilki birlikte ava çıkmışlar. Bir ceylan, bir keçi ve bir kuş avlamışlar. Avın sonunda aslan kurda "Bu avları nasıl paylaşalım" diye sormuş. Kurt aslana "Ceylan senin, keçi benim, kuş da tilkinin olsun" demiş. Aslan bu sözleri duyunca bir pençe atıp kurdu öldürmüş.
Daha sonra aslan tilkiye "Bu avları nasıl paylaşalım" diye sormuş. Tilki "Ceylan senin sabah kahvaltın, keçi öğle yemeğin, kuş da akşam yemeğin olsun" demiş... Aslan tilkiye "Bu kadar güzel paylaştırmayı kimden öğrendin" diye sorunca tilki acı acı gülümsemiş ve "Kurttan öğrendim" demiş.

Sadece güç yeter mi?
Ancak biliyoruz ki sadece güçlü olmak reel politikte başarılı olmaya yetmiyor. İlişkide bulunduğunuz ve hatta askeri müdahale ile işgal ettiğiniz ülkenin koşullarını tam ve doğru olarak değerlendiremediğiniz takdirde, gücünüz sizi zayıflatan bir öğeye de dönüşür.
Burada da Amerika Birleşik Devletleri'nin, Irak'ın koşullarını tam değerlendirememesini ve sonuçta işgal edip yeni bir düzen kurduğu Almanya ve Japonya ile Irak'ı aynı zannetmesinin gelip dayandığı krizi, örnek gösterebiliriz.

Sağır aslan
Ormanda hayvanlar âleminin kralı seçilecekmiş. Eşek çok sıkı kulis yapmış ve kral seçilmiş. Ertesi sabah uyandığında "Acaba rüya mı gördüm" diye tereddüt içinde ormanda dolaşırken karşısına çıkan bir kurt "Kralıma saygılar sunarım" diyerek yere kapanmış. Eşek böylece rüya görmediğini ve gerçekten kral seçildiğini anlamış. Bir ağacın dibinde uyuklayan bir aslanın yanına gitmiş ve aslanın kulağına doğru anırmış. Aslan anırmayla uyanmış ve başının ucunda eşeği görünce bir pençe atıp onu öldürmüş. Meğer aslan sağırmış ve bir gün önce yapılan kral seçimini duymamış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA