Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kişi hem terbiyeli hem de densiz olabilir...

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu için "Birilerinin önüne yatmış" demesi, "Terbiyesizlik" ve "Densizlik" kavramlarının değerlendirilmesini gerektiriyor.
Mesela CHP İstanbul Milletvekili Bekaroğlu, Kılıçdaroğlu için "Beyefendi, düzgün ve dürüst bir insan" nitelemesini yaptıktan sonra "Bana kalırsa amacını aşmıştır, keşke hiç ağzından çıkmasaydı" demiş

Densizlik nedir
Bekaroğlu'nun bu sözlerini açmak için sözlüklere "Densizlik" kelimesini yazıp karşılığına bakarsanız, şu tanımlama çıkar:
- Nerede, ne zaman, ne konuşması gerektiğini bilmeyen insanların sergiledikleri davranış biçimidir. Yakışıksız ve saygısızca davranır duruma gelmek densizliktir...
Bir atasözü de densiz kişiyi "Art ayağı ile kulağını kaşır" diyerek tanımlar. Geçmiş yıllarda Çetin Altan "Densizlik"in "Münasebetsizlik" boyutuna ulaşmasını şu tarihi anekdotla anlatmıştı:

Münasebetsiz Mehmet Efendi
Rivayete göre II. Mahmut döneminde, "Münasebetsiz Mehmet Efendi" lakabıyla ünlü biri varmış. Padişah da merak etmiş ona neden "Münasebetsiz" denildiğini ve saraya getirtip karşısına almış.
Münasebetsiz Mehmet Efendi, el etek öptükten sonra, padişahın önünde boynu bükük öyle durmaya başlamış. Padişah da sormuş kendisine:
- Sana neden "münasebetsiz" diyorlar, diye?
- Bilmiyorum sultanım...

Babanız ne çalardı?
Kısa bir sessizlik olmuş II. Mahmut'la Mehmet Efendi arasında; derken Mehmet Efendi, başını hafif doğrultarak padişaha:
- Babanız, zurna çalar mıydı, diye sormuş.
II. Mahmut, "anladım anladım" gibilerden başını sallamış ve çıkartmış saraydan Münasebetsiz Mehmet Efendi'yi...
Kısacası kişileri hemen "Terbiyesiz" diye yaftalamayalım. Ağızlarından çıkanı kulaklarının duymadığı çok terbiyeli kişiler olabilir. Bunlardaki davranış bozukluklarının sebebi terbiye eksikliğinden değil, nerede, ne zaman, ne konuşması gerektiğini bilmemekten kaynaklanabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA