Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Meğer ılımlı İslam değil saray darbesi söz konusuymuş

Suudi Arabistan'ın 32 yaşındaki yeni veliahdı Muhammed Bin Selman "Neom" adını taşıyacak yeni bir ekonomik bölge kurulacağını açıklarken "Daha önce olduğumuz yere, tüm dinlere ve dünyaya açık ılımlı bir İslam ülkesine dönüyoruz" dediği için bizdeki bazı kesimlerde "Suudiler sonunda
Kemalizme geliyorlar" yorumları seslendirilmeye başlamıştı.

Uyarmıştım
Bu yorumları ölçüsüz ve abartılı bulduğum için geçen ayın sonunda bu sütunda şöyle demiştim:
"Dış dünyadan gelen her habere mal görmüş mağribi gibi atlayıp, ölçüsü kaçmış yorumlar yapmaktan kaçınalım. Suudilerin bizim Atatürk'ümüzü örnek alarak siyasal reformlar yapmaları ve dini devlet düzeninden soyutlamaları mümkün değildir. Bu konularda atacakları adımlar, Suudi hanedanını hedef alacak darbeleri körükler..."

Saray darbesi
Neticede veliahdın "Ilımlı İslam" açıklamasının üzerinden çok zaman geçmeden, bu olayın bir "Saray darbesi"ne dayanan senaryonun parçası olduğu anlaşıldı. Muhammed Bin Selman'a rakip olacak prensler yanında Suudi Arabistan'ın zengin altı isminden dördü de gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Riyad'daki Ritz Carlton Oteli'nde tutulduğu öğrenildi. Bu arada Yeni Kraliyet Muhafızları lideri Prens Khalid bin Ayyaf Mukrin olurken, Muhammed el Tuvaiji yeni Ekonomi Bakanı olarak atandı. Bakanlar, atamadan sonra Kral Selman ile fotoğraf da çektirdi. Prens Muhammed Bin Selman'ın başında olduğu "Yolsuzluk Komisyonu" ise operasyonların devam edeceğini açıkladı.

Dikkatle izleyelim
Bu arada Suudi ailesi fertlerini de hedef alan yolsuzluk soruşturmalarına ve tutuklamalara ABD Başkanı Trump'ın da uzaktan destek vermesi tabii ki olayın arkasındaki itici gücün kimlerden oluştuğu sorularını yoğunlaştırdı...
Suudi Hanedanı içindeki hesaplaşmalar onları ilgilendiriyor. Ama bu hesaplaşmaların Yemen'e, Lübnan'a yansımaları ve İran'la sıcak bir gerginliğe dayanması halinde tüm Ortadoğu coğrafyası etkilenecektir.

Bilinçsiz kesimler
Bizdeki, kendilerini Atatürkçü gören bilinçsiz kesimler ise, bu tür gelişmeleri ihtiyatla değerlendirmelidir.
Çünkü Atatürk'ün en büyük devrimi Cumhuriyet'tir. Şeriatçı Suudi ailesinin ılımlı İslam mesajlarından Kemalizmin işaretlerini çıkartmaya çalışmak olsa olsa akılsızlık ve bilinçsizliktir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA