Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Oyunuzu kullanırken özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin kıymetini bilin

24 Haziran günü sandığa atacağımız oyların ne kadar değerli ve önemli olduklarını yürekten hissetmeliyiz. Bu oyların devre dışı bırakıldıkları dönemlerde neler yaşadığımızı unutmamız mümkün mü?

Nasıl kurduk?
Kurtuluş Savaşı'nı kazanarak Cumhuriyetimizi kurduk. Ama bir başka açıdan bakarsak, Osmanlı İmparatorluğu'nu yıkarak kurmadık mı Cumhuriyetimizi?
İttihat Terakki'nin zorba yönetiminin ve hesapsız ittifaklarının sonunda koca bir İmparatorluğu çökerttiğini hatırlamıyor muyuz?

Değişimin yolu
Ancak özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi sayesinde toplumun ve siyasetin gelişmesini sağlayan değişim sağlıklı yoldan gerçekleşir. Ama demokrasiyi rafa kaldırırsanız, bir Süleyman Demirel'in çıkabilmesi için ille de Adnan Menderes'in yok edilmesi gerekir. Ya da CHP'deki ezilmişliğin yok edilmesi için ille de bir kaset skandalı üretilir. Böylece Deniz Baykal'ın devrilip yerine Kemal Kılıçdaroğlu'nun gelmesi gerçekleştirilir. Ama eziklik yine sürerse, yeni bir skandalın nasıl üretileceği bilinmez.

Kriz ve fırsat
Eğer özgürlükçü demokrasiyi yaşatabiliyorsanız, her krizi bir fırsata dönüştürebilir, yeni fırsatlar yaratabilirsiniz. Eğer demokrasiye inanmıyorsanız "Yeni bir kriz çıksa da kendimiz için bir fırsat bulsak" diye felaketlere yelken açarsınız.
Dünya bilişim çağına yelken açmışken, bilgisayar ile internetin birlikteliği tıpta, fizikte, kimyada devrimler yaratırken, siz e-muhtıralara ümit bağlarsınız.

Kıymetini bilelim
Üç gün sonra sandığa atacağımız oyun kıymetini bilelim. Ve yaşamanın sonsuz süreli olmadığını da hiç unutmayalım.
Belirsiz ve çok uzun olmadığı kesin olan bir süre için, siz de "Canlı"sınız. Bu sınırlı yaşamı bitmek tükenmek bilmeyen kısır kavgalara ve kamplaşmalara kendinizi kaptırarak, ziyan etmeyin. Farklıların birlikteliği gelişmiş dünyanın en büyük zenginliğidir.
Beyazlarla aynı okula gidemeyen, aynı otobüse binemeyen siyah derililerden birisi artık Amerika'ya başkan olabiliyor.
Demirperde ötesi Doğu Avrupa ülkeleri şimdi AB içindeler.
Kısacası oyunuzu kullanırken özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin ve istikrarlı bir ülkede yaşamanın kıymetini bilin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA