Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Öncelik bir baskın yapılması değil siyasi çözüm bulunmasıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fırat'ın Doğusu ile ilgili açıklamasından beri, televizyon kanalları sınırdan operasyonu naklen yayınlamak için beklemedeler...
Karşı tarafta kazılan çukurlar ve Amerikalı askerlerin gözetiminde PKK/PYD teröristlerinin eğitimleri falan görüntüleniyor.

Baskın yok
Burada bir yanlış var...
Fırat'ın doğusuna yönelik bir askeri operasyon olacaksa, bu günler öncesinden ilan edilerek yapılmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok önceden yaptığı açıklama da, sonuçta bir baskını devre dışı bırakacak nitelikteydi.

ABD'ye uyarı
Bu açıklamanın öncelikle Fırat'ın doğusundaki Amerika'yı uyarmak için yapıldığı besbelliydi... Çünkü bir Türk-Amerikan sıcak çatışmasının ne anlama geleceği ve ne tür dramatik sonuçlar yaratacağını görmemek mümkün değildir. Sonuçta bu açıklama ertesindeki gelişmeler ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'la yaptığı telefon görüşmesi, beklenen gelişmeleri gündeme getirmiştir.

Çavuşoğlu konuştu
Dün Katar'daki Doha Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullah Gülen'in iadesi ve Suriye'deki duruma ilişkin açıklamalar yapmış.
Çavuşoğlu, "Trump'ın Suriye'den çekilmeyi planladığına inandığını" ifade ederken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın demokratik bir seçim kazanması durumunda "Onunla çalışmayı düşüneceklerini" belirtmiş... Çavuşoğlu'nun aktardığına göre ayrıca FBI'nın Gülen yapılanmasının nasıl vergi kaçırdığına dair yürüttüğü güvenilir bir soruşturma bulunmaktaymış.

Çözüm arayışı
Bu gelişmeleri değerlendirdiğinizde, bir Türk-Amerikan sıcak çatışmasının şu anda ihtimal dahilinde olmadığını söyleyebiliriz. Bir başka deyişle Türkiye yapılan uyarının ciddiyetini kanıtlamak için sınıra yapılan askeri yığınağı takviye ederken, bir yandan da Amerika ile çözüme dönük teması sürdürmektedir.
Bu çözüm ise Amerikan askeri, varlığının Suriye topraklarından ve özellikle Fırat'ın doğusundan en kısa zamanda çekilmesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA