Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Fotoğrafı hafife almadan

Görsellik bu gazetenin kalıcı gücü. Hep böyleydi. Ancak, bazı okurlar fotoğraf kalitesinde çıtanın yükselmesi konusunda talepkâr

Hafta içinde iki eleştiri de fotoğraflarla ilgili. Birinci okur, 'çok eski sayılırım gazeteye olan düşkünlüğümde' diyor. 'Bana göre SABAH sayfalarında fotoğraf kalitesine hep özen gösterir' deyip hemen ekliyor: 'idi'.
Okurumuza göre sayfalara seçilen fotoğrafların kalitesinde bir kalite düşmesi var. 'Geçen gün pek bakmadığımı bile fark ettim' diyor. 'Oysa eskiden her gün aklımda bir iki güzel görüntü kalırdı'.
Bütün ısrarlarıma ragmen kötü örnek fotoğraf belirtmiyor. 'Ben sadece kendi hislerimi bilin istedim' diye noktalıyor.
İkinci okurumuz, 'Ege kıyılarından arıyorum' diyen bir kadın. 'Hep erkek, hep erkek, bıktım' diye sitem ediyor. 'Her sayfada bir yığın erkek resmi. Bu dünyada kadınlar da var. SABAH gibi bir gazete de onları boşlarsa, gerisi ne yapacak?'
Onların gözüyle son bir haftanın gazetelerini taramaya çalıştım.
İlk okurumuzu haklı kılacak sayfalara rastladım.
Genelde, baş sayfalarda iz bırakacak fotoğraf kullanımı var; ama sayfa altına doğru indikçe zaman zaman bir 'sıradanlaşma' söz konusu.
Özellikle suç haberlerinin işlendiği sayfalarda, haberin özelliklerine de dayalı, 'rutin' ağırlıklı bir fotoğraf tercihi dikkat çekiyor. İstanbul sayfası da bu açıdan önemli bir cazibe alanı değil.
Fotoğraf ve görsel kullanımında olumlu olarak Ekonomi, Dünya Raporu ve Spor sayfaları kendisini belli ediyor. Haberin kaynağı taşraya kaydığı ölçüde kalite sorunu büyüyor.
Ama sadece SABAH değil genelde Türk basınını etkileyen bir eğilimi de burada vurgulamak gerek: Fotoğraf da içeriğiyle başlı başına bir haber unsuru. Ancak onu habere ek 'bilgi' katan yönüyle değil de sadece görsel yanını destekleyen yönüyle kullanma eğilimi, başka ülkelerde yazı işleri ekibinin önemli bir unsuru olan fotoğraf servisini arka plana atmakta.
Okurun sitemini 'baktıran ve etkileyen sayfa' olarak almakta yarar var.
İkinci okurun uyarısı ise basit bir istatistik çalışması gerektirdi.
Haftanın tüm gazetelerini tarayıp, erkek ve kadın fotoğraflarının kaba dökümünü aldım.
Son yedi günün (ekler hariç) ana gazetesinde erkek fotoğrafı 308, kadın fotoğrafı (kadın erkek karışıklar da dahil) 77 tane. Bunlara fotoğrafların neredeyse tümünün erkeklerden oluştuğu spor sayfaları dahil değil.
Bu dengeyi daha adil hale getirmek için belki daha çok çaba lazım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA