Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Azmiyle milyonlara ilham veren bakan

Yunanistan'ın Sağlık Bakanı Kurublis, Naziler'den kalma bir el bombasının patlaması sonucu gözlerini kaybetti. Ama azmiyle, sadece engellilerin değil tüm Yunan halkının kahramanı oldu

Yunanistan'da seçimleri kazanan SYRİZA partisinin lideri yeni Başbakan Aleksis Çipras kadar, bakanları da sıra dışı çizgileriyle dikkat çekiyor. Yunan siyasetinde ilk görme engelli bakan olarak tarihe geçen Kurublis de bu renkli simalardan biri... Görme engelli Panayottis Kurublis'in Sağlık Bakanlığı'nın başına getirilmesi, SYRİZA'nın "hümanist yönü"nün bir kanıtı olarak gösteriliyor. Panayottis Kurublis, 1951 yılında orta Yunanistan'ın kuzey batısındaki Eteloakarnanias bölgesinin Matsuki köyünde doğdu. 1923 mübadelesi ile Türkiye'nin Karadeniz bölgesinden Yunanistan'a göç etmek zorunda kalan Rum kökenli bir ailenin çocuğu. Kurublis, her fırsatta Karadeniz kökenli olmaktan büyük gurur duyduğunu söylüyor ve Türk - Yunan halkları arasındaki dostluk ve kardeşlik duygularının pekiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. 1961'de henüz 10 yaşında sokakta oynarken bulup kurcalamaya başladığı, 2. Dünya Savaşı'nda Alman işgali yıllarından kalma bir el bombasının elinde patlaması sonucunda 2 gözünü de kaybetmişti.

ÖĞRENCİYKEN SİYASETE ATILDI

Ancak bu talihsizliğine rağmen hayata asla küsmeyen Kurublis, mücadeleci ruhu, hırsı ve azmi sayesinde körler lisesini bitirdikten sonra Atina Hukuk Fakültesi'nden de başarıyla mezun oldu. Sosyal Bilimler Profesörü ve aynı zamanda avukat olan Kurublis, "devrimci ruhunu" henüz öğrencilik yıllarında keşfetti ve siyaset dünyasına atıldı. 1974'ten itibaren sol eğilimli öğrenci eylem ve hareketlerine katılan Kurublis, 1976-1981 yılları arasında görme engellilerin, "eğitim olanakları sağlanması, sosyal hakların tanınması ve toplumdaki itibarları için isyan" hareketini başattı. Aynı amaçla devlet mekanizmasına, kilise yönetimine ve insani yardımlarda yolsuzluk yapanlara karşı savaş açtı. Ve hakkında kovuşturmalar açıldı... Kurublis, 1981'de iktidara gelen Sosyalist PASOK'tan 3 kez milletvekili seçildi. 1993-96 yılları arasında Sağlık Bakanlığı'nda sosyal yardım genel sekreterliğini yürüttü. Bu görevi süresince "çocukların ve yaşlıların korunması ve engellilerin haklarını savunan" birçok yasa çıkarıldı ve Yunanistan'da yaşayan engellilerin kahramanı oldu.

ALMANLARA AÇILAN DAVAYI YÜRÜTTÜ...
Panayottis Kurublis, yerli ve yabancı birçok ödüle layık görüldü. Atina Akademisi ödülü; Yunan edebiyatçılar ödülü; İstanbul Rum Patrikhanesi ödülü; Avrupa Sağlık Derneği ödülü; 2012'de ABD kongresi ödülü; Avrupa- ABD kadınlar derneği (EAWC) ödülü, bunlardan bazıları. Alman işgali esnasında yaşanan can ve mal kayıplarına karşı Almanya'ya karşı açılan tazminat davalarını yürüten parlamento grubu üyesi olan Sağlık Bakanı Kurublis, evli ve 2 çocuk babası.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA