Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Başkent'te Ramazan…

Ramazan bereket, hoşgörü ve mağfiret ayı… İslam dininin kutsal ayı Ramazan'da görmeye alıştığımız semboller günlük yaşantımızda ki yerini aldı. Asırlardır camilerimizi süsleyen mahyalar ilk göze çarpanlar. Geçmişte kandillerle günümüzde elektrikli ampullerle yazılan yazılar anlamına gelir. İftar sofralarının olmazsa olmazı ise hurma… Her geçen yıl sayıları azalsa da Ramazan davulcuları vazgeçilmezlerimizden.
Çocukluğumuzun eğlencesiydi Ramazan davulcuları. Sahur vakti dolaşır sorumlu oldukları bölgedeki insanları manilerle sahura kaldırırlar.
Teknolojiye yenik düşse de Ramazan davulcuları günümüzde de belirli bölgelerde bu gelenek yaşatılıyor.
Yardımlaşmanın daha fazla yaşandığı Ramazan ayında kurulan iftar çadırları bunun en büyük örneği. Günümüzde belediyeler ve yardımsever insanlar tarafından kurulan iftar çadırlarında onbinler sıcak bir yemek yeme imkanı bulur. Ramazan ayında türbe ziyaretleri daha sık yapılır. İslam büyükleri ve kutsal mekanlar ziyaret edilerek dualar edilir. Ramazan'ın bir başka sembolü ise Ramazan pidesi… Sıcak pide kuyrukları 'çocukluğumda kaldı' diye düşünsem de halen bu kuyruklara tanıklık ederim.
Hemen her birimiz yaşadığımız coğrafya gereği çocukluğumuzun Ramazanlarını arıyor olabiliriz. Ancak günümüz koşulları ve teknolojik gelişmeler geçmişi nostaljik kılıyor.
Davulu, pidesi, mahyası, iftar çadırları, hurması, türbe ziyaretleriyle Ramazan ayı İslam dininin kutsal aylarından…
Kur-an'ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur-an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" vardır. Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir.
Ancak Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.
Hayata dair tüm randevular yeniden düzenlendi. Gün içi çalışma programları değişti. Akşam iftar buluşmaları ve teravih namazına koştuk.
Söz Ramazan ayından açılmışken, Sabah Ankara olarak Başkent'te Ramazan ayına ilişkin yaşanmışlıkları da sayfalarımıza taşıdığımızı belirtmek isterim.
Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA