Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Sahipsiz sokak hayvanları…

Adı üzerinde sahipsiz… 'Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık' misali… Sorunu hangi boyuttan ele alırsanız alın 'yine sorun'… Başkent Ankara'da konuya ilişkin en muzdarip olan ilçemiz Çankaya. Sokak hayvanlarının daha sağlıklı koşullarda yaşamını devam ettirebilmek için belediyelerimiz bir takım önlemler alsa da yeterli değil.
Bir önceki dönem Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in konuya ilişkin tespiti en az konu kadar ilginçti. Yüksel sokak hayvanlarının Antalya'dan gelen narenciye kamyonları ile Ankara sınırına kadar getirilip bırakıldıklarını dile getirmişti.
Şimdilerde aynı uygulama devam ediyor mu bir bakmak gerekir. Şayet bu tür taşıma söz konusu ise trafik denetimleriyle bu hayvanların şehre dağılmadan tek elde toplanması sağlanabilir.
Söz sokak hayvanlarından açılmışken, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in, katıldığı bir toplantıda başıboş köpeklerin ilçede 20 bini aştığını belirtmesine dikkat çekmek istiyorum.
İlçenin sokak köpekleri tarafından resmen işgal edildiğini vurgulayan Taşdelen, konunun geldiği vahim boyutu da bir kez daha gözler önüne serdi. Diğer belediyeleri konuya ilişkin sorumlu tutan Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen, çözümün kent genelinde bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
Bu bağlamda tüm belediye başkanlarına sormak gerekir… Sahipsiz sokak hayvanlarına dönük ne gibi çalışma yapıyorlar? Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu işe köklü bir çözüm getireceği umudunu da taşıdığımı belirtmek istiyorum.
Sahipsiz, başıboş hayvanların etrafa saçtıkları tehlike bir yana… Hayvanların yaşam hakları bir yana… Zaman zaman değişik bölgelerde sokak köpeklerine dönük zehirlenme haberlerini sayfalarımıza taşıyoruz. Tepkiler hayvan haklarını gündeme getirmekten öteye geçmiyor. Günü kurtarmaktan öteye geçmeyen bu cılız tepkiler yapıldığı ile kalıyor.
Yalnızca Çankaya ilçemizde 20 bini aşkın sokak köpeği bulunduğu düşündüğümüzde Ankara genelinde konunun ne kadar vahim bir boyut taşıdığını düşünmek bile korkutucu… Bu hayvanların itlafları da soruşturma boyutundan öteye geçmiyor. Konu bir Başkent Ankara sorunu… Konuyu bir kez daha yüksek sesle gündeme taşıyan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'e yüksek bir destek vermeli…
Sağlıklı yaşamları için koruyucu önlemlerin alınmalı. Hayvan barınakları kapasiteli duruma getirilmeli. Değişik bölgelerde yenileri yapılmalı. Durum acil ve önceliklidir. Ruh sağlığımız bunu gerektiriyor.
Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA