Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

'Doğru plan kenti uçurur'

İzmir'de EXPO 2020'nin kazanılması halinde organizasyonun düzenleneceği alan olan İnciraltı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son plan üzerinde bazı değişiklikler yapması, tartışmayı körükledi. Ama ortada netlik kazanmayan bazı soru işaretleri de var.
Örneğin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; "İnciraltı'nın planlanmasını kent gündemine getiren benim. Hep 'Özel yasa çıkmalı' dedim. Ama yanlışa karşı da kentin geleceğini korumak benim görevim. Doğru planlama istiyorum. İnciraltı doğru planlandığında, İzmir'i kimse tutamaz" dedi.
Evet doğru bir yaklaşım. Aslında herkes İnciraltı'nın doğru planlanmasını istiyor.

İKİ GÖRÜŞTE ÇELİŞKİ VAR
İnciraltı'nda yıllardır benzeri bir planlamanın yapılmasını isteyen İnciraltı-Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği de aynı fikirde. Geçtiğimiz hafta Egeli Sabah'ı ziyaret ettiklerinde Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Şen ile Onursal Başkan Şadi Katırcıoğlu da benzeri yaklaşım içindeler. Ama Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önemli değişiklikler yaptığını öne sürerken, onlar yeni planda çok büyük bir değişiklik olmadığını öne sürüyorlar.
İnciraltı-Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği yöneticiilerine göre yapılan 1/25.000'lik plan leke bir plandı. Askıya çıkan 1/5000'lik planda ise onlara göre sadece iki yeşil alanın yerleri değişti. Yine iddialarına göre, yeşil alan miktarı da aynen korunmuş oldu. Sadece arkalarda kalan bir yeşil alan, İnciraltı girişine alındı.

SİMGESEL YAPILAR
Yine onların dikkat çektiği nokta, yeni planda İnciraltı otoyol bağlantısının gerçekleşmesi. Askıda olan plana bakıldığında, ayrıca 1/25.000'likte görülmeyen üç ibadet mekanı var. Bu da o kadar büyük bir alan için doğal sayılabilir. Zaten kimsenin İzmir'de inanç üzerinden bir tartışma yürüteceğini sanmıyorum. Hatta bana kalırsa, evrensel bir organizasyon olması hedeflenen EXPO 2020 için simgesel olarak bu ibadet mekanlarıyla ilgili farklı bir yaklaşım da geliştirilebilir. Biliyorsunuz İzmir'in inanç tarihine baktığınızda üç büyük "Semavi dine" inanan insanların, asırlarca barış ve kardeşlik duygusu içinde yaşadıkları görülür.
Örneğin İzmir'in bu yönüne simgesel bir vurgu yapmak üzere, İnciraltı'nda çok güzel bir protokol cami ile yine belirlenen iki ayrı noktaya da, bir kilise ile bir sinagog yapılabilir.

UZLAŞMAYA VARILMALI
Sonuçta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da 8 Ocak tarihinde İnciraltı planıyla ilgili Aziz Kocaoğlu'nun itirazlarını dinleyeceklerini ve yeni bir değerlendirme yapacaklarını vurguladı.
Dileriz, çekinceler üzerine konuşulur ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazları değerlendirilerek ortak aklın ışığında, herkesin ikna olduğu bir noktaya ulaşılır. Çünkü EXPO 2020'nin 3. sunumundan ve EXPO heyeti İzmir'e incelemeye gelmeden önce, bu tartışmanın bitmesi ve bir uzlaşıya varılması gerekiyor. Doğrusu bu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA