Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

SGK'ya tabi olmayan nasıl sağlık hizmeti alır?

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha devirip üç gün önce yeni bir yıla yeni umutlarla merhaba dedik. Dilerim 2010 herkesin arzuladığı bir yıl olur. Dilerim engellilerin hayat yolundaki tüm engellerin kalktığı bir yıl olur temennisiyle söz sizlerin. İlk sözü İstanbul Eyüp'ten arayan Çetin Yüksel'e verelim.
"Rapor derecem yüzde 55. Özürlü maaşı almıyorum. Babamdan kalan yetim maaşından ablam adına feragat ettim. Bu durumda babamın üzerinden sağlık hizmeti de alamıyorum. Hiçbir sosyal güvencem yok. Rahatsızlığım arttığından ameliyat olmam gerekiyor. Tedavimi yaptırmam için hangi yolu izlemem gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgili Yüksel. Öncelikle geçmiş olsun. Sizin gibi özürlü maaşı almayan, Yeşil Kartı ve hiç sağlık güvencesi olmayan özürlü birisi 5510 sayılı yasa kapsamında SGK'ya başvurup sağlık hizmetlerinden yararlanır. Siz de vakit kaybetmeden SGK Unkapanı Müdürlüğü'ne "Genel Sağlık Sigortası için tescil istiyorum" ibareli bir dilekçeyle başvurun. Yaklaşık 35 lira kayıt ücreti alınarak işleminiz yapılır. Böylece istediğiniz hastanede tedavinizi olursunuz.

Hükümlü olana da yetim maaşı var
Bu mektubu Silivri 8 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi'nden yazıyorum. Önce özürlü bir hükümlü olarak yazılarınızı keyifle okuyup teselli oluyoruz. Teşekkür ederim. Yaklaşık 4 ay önce Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na bir mektup yazdım neden yanıt alamadım? Belki siz derdime derman olabilirsiniz. Durumum şu:
% 40 özürlüyüm. Babamdan yetim maaşı almak için SSK'ya raporumu ekleyerek dilekçe gönderdim. Gelen yazıda "Yaşamınızı idame ettirebilirsiniz" gerekçesiyle başvurum reddedildi. Özürlü maaşımdan başka hiçbir gelirim yok. Acaba hükümlü olmam babamın maaşından faydalanmamı etkiler mi? Cevap olarak iki satır yazarsanız sevinirim. Safa Özarıkan- Silivri
Sevgili Safa. Sizin gibi kader mahkûmlarına Allah sabır versin. Eğer yazılarımla sizlere az da olsa teselli olabildiysem ne mutlu. Sorunuza gelince. Özürlüler İdaresi'nin neden yanıt vermediğini bilemem... 2022 sayılı yasa gereği özürlü maaşı alan, babası vefat ettiğinde yetim maaşı da alabilir. Hükümlü olmanız yetim maaşı almanızı etkilemez. Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin emsal olcak bir kararı var.
Mahkeme, yetim aylığı alan x kişinin aynı zamanda muhtaçlık aylığı da alması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun maaşı kesmesini hukuka aykırı buldu.
Mahkeme, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim aylığı veya gelir alan çocukların aldıkları aylıkların yönetmelikte belirlenen skalanın altında olması durumunda muhtaçlık aylığı alabileceğine hükmetti. Ankara 15. İdare Mahkemesi kararından sonra x kişinin 1 Kasım 2007'den itibaren kesilen iki maaş yeniden başlatıldı. Ayrıca birikmiş olan maaş tutarı mağdurun hesabına yatırıldı. Size önerim. Tekrar SGK'ya başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA