Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Şef eli değmiş gibi soğan doğramak

Hayatın hızlı temposuna ayak uydurmaya çalışırken, bazen mutfağa girip yemek yapacak vakit bulmak bile neredeyse imkansız hale geliyor. Böyle olunca da, kimi zaman mutfakta 'abra kadabra' dediğimizde hoop yemekler masada hazır olsun istiyoruz!
Çorba çok tuzlu olduğunda tuz koyma anını geri almak ya da yanan ette dakikaları geri sarmak bu isteklerden sadece birkaçı... İşte mutfakta bir şef kadar kendinizden emin ve becerikli olmanızı sağlayacak pratik yöntemler...

ÇORBANIZ ÇOK TUZLU OLDUYSA
Böyle tatsız bir durum karşısında ilk akla gelecek yöntem, biraz su eklemek.
Tuz miktarı su veya biraz şeker eklenerek dengelenemeyecek kadar çok ise o zaman devreye nişasta oranı yüksek besin maddeleri giriyor. Mesela, tencereye küçük bir torba/kese içinde pirinç koyabilirsiniz. Pirinç tuzu anında içine çekecektir. Patates ya da makarnayı da aynı amaç için kullanabilirsiniz.

AĞLAMADAN SOĞAN DOĞRAMAK
Kendinizi soğanın gözlerinizdeki olumsuz etkisinden korumak için, onları kesmeye başlamadan önce aynı kesme tahtası üzerinde ve aynı bıçakla limon kesip, tahta üzerine de biraz limon suyu sıkın. Bu sırada aspiratörünüz de en yüksek hızda çalışıyor olsun.

TAZE MUZLAR
Muzların ömrünü uzatmak istiyorsanız, birbirinden ayırmalı ve uçlarını plastik ile sarıp, buzdolabına koymalısınız.

YAĞLI ET YA DA TAVUK SUYU
Eğer kendi hazırladığınız et veya tavuk suyu fazla yağlı olduysa ve siz de yağından kurtulmak istiyorsanız, yapmanız gereken şey çok basit. Et suyunu biraz buzdolabında bekletmeniz, yağın üst kısma toplanmasını sağlayacak. Üstünden yağını kolaylıkla alıp, artık yağsız hale gelen et suyunuzu kullanabilirsiniz.

Tatlandırmak şart
Et, balık, tavuk, hindi, kuzu veya tofu fark etmez! Hangi proteini seçerseniz seçin, onu daha lezzetli hale getirmek için başvurulacak iki yöntem var. Yazılarımı sürekli takip edenler iyi bilirler, lezzetlendirilmiş salamura ve marinatlar, mutfağımda sıkça uyguladığım yöntemlerdir. Siz istediğiniz malzemeleri ekleyip, çıkararak istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.

Salamura için
1 lt soğuk su
100 ml elma sirkesi
75 gr esmer şeker
2 dal taze kekik
2 dal biberiye
1 orta boy portakalın kabuğu
1 adet limonun kabuğu
40 gr tuz
5 gr üç renkli tane biber (yoksa tane karabiber)
2 adet defneyaprağı
1 diş sarımsak

Marinasyon için
250 ml zeytinyağı
2 dal doğranmış biberiye
4 dal ayıklanmış taze kekik
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz
Bir tutam değirmenden çekilmiş karabiber
1 limon kabuğu rendesi ve 1 limonun suyu

Yapılışı
Öncelikle salamura suyunu tencereyle ocağa koyun, tuz ve şeker eriyene kadar kaynamayacak şekilde ısıtın ve tüm diğer malzemeleri ekleyin. Sonra bu suyu buz gibi olacak şekilde dolapta soğutun ve kullanacağınız proteini suyun içine oturtun. Dört-sekiz saat arasında bu suyun içinde kalmasını sağlayın, akan suyun altından geçirin ve nemini alın. Marinasyon malzemelerini bir kapta karıştırıp lezzetlendirmek istediğiniz proteine bu yağ ile güzelce masaj yapın. Dolapta üç-dört saat, mümkünse bir gece dinlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA