Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Simülasyon yarışından gerçek pistlere

Son yıllarda dijital oyun dünyası oldukça gelişti. Sadece evlerde konsolda oynanan basit bir oyun olmaktan çıkıp uluslararası arenada gençlerin kapıştığı ve karşılığında büyük gelir elde ettikleri müthiş bir kariyer planı haline geldi. Nitekim artık federasyonu da olan bir E-spor gerçeği var. Ancak bundan yaklaşık 25 yıl önce henüz bu işler bu kadar büyümemişken, evde ekran başında oynayacağınız bir konsol oyununun hayatınızı değiştireceğinize ne kadar inanabilirdiniz? Bilgisayar başında veya konsol oyunlarında biraz vakit geçirince, 'Evladım boş işlerle uğraşma ders çalış' tepkilerini bizzat yaşamış biri olarak, oynadığım oyunun ileride bana kariyer sunacağı aklımın ucundan bile geçmezdi.



Zaten bunun bir gelecek sunacağını bilseydim her şeyden çok onun üzerine eğilirdim. 1991 doğumlu Jann Mardenborugh adlı İngiliz genç, neyse ki benim gibi yapmamış. Futbolcu babasının, "Boş işlerle uğraşma" sözlerine aldırış etmeden çocukluk hayalinin peşinden gitmiş ve simülasyon video oyunu sayesinde henüz 20 yaşındayken profesyonel bir yarışçı olmuş. İşte onun bu imkansız gibi gözüken başarısı Gran Turismo adlı filme konu oldu. Gran Turismo aslında dünyaca ünlü bir konsol oyununun milyonlarca takipçisi olan bir video oyunu. Daha doğrusu araba yarışı simülasyonu. Büyük bir Japon araba markası ile iş birliği yaparak herkesin yarışçı olabileceği mottosuyla bu simülasyon oyununda başarılı olan gençleri pistlere çıkarıp gerçek yarışlara sokma amacıyla GT Academy adlı bir akademi kuruyorlar. İşte Jann da 2011 yılında 90 bin katılımcıyı geride bırakarak GT Academy yarışmasının en genç kazananı oluyor. Mardenborogh'nun simülasyon yarışlarından pistlere uzanan gerçek hikayesinin anlatıldığı filmi Neill Blomkamp yönetiyor. Filmde Mardenborogh'u Archie Madekwe başarıyla canlandırmış. Hatta Jann, bizzat Madekwe'ye yardımcı olmuş, dublörlük de yapmış. Filmin ilk bölümünde Jann'ın simülasyon oyunundan gerçek pistlere olan yükselişini, ikinci bölümde de pistlerdeki mücadelesini izliyoruz. Onun gerçek yarışçıların arasında kendisini kabul ettirme çabası takdire şayan. Bu zorlu yarışta kendisini sıkıştıran, istemeyen, aşağılayan profesyonel züppelere karşı yarışı, filmi kahramanlık hikayesine dönüştürüyor.




YARIŞ SAHNELERİ NEFES KESİYOR
Gerçek bir hikâyeyi mümkün olan en inandırıcı şekilde aktarmak için gerçek pist ve gerçek arabalar kullanılan filmde, 22'si kahraman araba olmak üzere, toplam 65 adet araçlık filo oluşturulmuş. Bu açıdan Hızlı ve Öfkeli serisine benzetilen filmin hiç de öyle bir iddiası yok aslında. Bu tamamen 'Sanal yarışçı gerçek hayatta başarılı olabilir mi?' sorusuna yanıt arayan, adrenalin dolu yarış sahneleriyle izleyicileri eğlendirmeyi başaran bir film. 137 dakika süren film boyunca yarış arabası sesleri, belli bir noktadan sonra rahatsız ediyor. Ancak yarış tutkunlarının egzoz ve patinaj sesleriyle mest olacağı kesin. Kadrosunda Orlando Bloom, Darren Barnet, Geri Hallowel gibi isimlerin yer aldığı filmde bir Türk oyuncu da rol alıyor. Daha önce atv dizisi Akıncı'da izlediğimiz Selin Çuhadaroğlu da filmde yarışçılarla röportaj yapan spiker rolünde dikkat çekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA