Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünya yaşlanıyor trafik kazaları artıyor

Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada her yıl 1 milyon 240 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. 50 milyon insan ise kalıcı hasarlara maruz kalıyor. Araştırmalar yaşlı nüfusun artışı ile trafik kazaları arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Yaşlı sürücülerin karıştığı trafik kazalarında ölenlerin ve yaralananların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Refleksleri azalan, görme ve duyma bozuklukları olan yaşlı sürücüler, önündeki aracın durduğunu geç anlıyor. Frene gerektiği zamanda basamıyor. Sadece yaşlı sürücüler değil, yaşlı yayalar da benzer nedenlerden dolayı kazaya karışıyor. Trafiğin yoğun olduğu yerde karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Araçların önüne atlıyor.



JAPONYA'DA BÜYÜK SORUN
Özellikle Japonya'da bu durum büyük bir sorun. Dünyada en hızla yaşlanan nüfusa sahip ülke olan Japonya'da, nüfusun yüzde 27.9'unu yaşlılar oluşturuyor. 128 milyonluk ülkede 75 yaş ve üstünde olanların sayısı 13 milyon. 2050 yılında yaşlı sayısının iki kat artarak toplam nüfusun yüzde 40'ına ulaşacağı tahmin ediliyor. İşte bu tablo otomotiv firmalarını harekete geçirdi. Yaşlı sürücülerin karıştığı trafik kazalarını sıfıra indirmek içir Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiler. Son yıllarda yoğun olarak kullanılmaya başlanan bu sistemler sonuç verdi. Trafik kazalarını önlemeye, hasarı ve yaralanmayı azaltmaya yardımcı oldu. Örneğin, Japonya'da en sık görülen arkadan çarpma kazaları yüzde 70 oranında azaldı. Bu tür kazaların yüzde 90'a kadar azaltılabileceği tahmin ediliyor. Otomotiv firmaları şimdi de kavşaklarda yayalar ve kafa kafaya çarpışmalar üzerine yoğunlaştı.

TÜRKİYE 66'INCI SIRADA
Şimdi gelelim Türkiye'ye... Dünyanın en yaşlı nüfusları araştırmasında Türkiye 167 ülke arasında 66'ıncı sırada yer alıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde 8.5'unu yaşlılar oluşturuyor. Yani, Türkiye'de de yaşlı sürücülerin karıştığı kazalar sorun olmadan önce harekete geçmek lazım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA