Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Cabrio mevsimi başladı

İlk üstü açık otomobiller, at arabaları modifiye edilerek üretildi. Otomobillerin üstü 1910 yılından itibaren kapandı. Katlanabilir tavan sisteminin icadı ve cabrio otomobillerin üretilmesi ise 1920’lerde gerçekleşti

Havaların ısınmasıyla, üstü açık otomobil mevsimi de başladı. Zaten yollarda üstü açık otomobiller de görünmeye başladı. 7'den 70'e her otomobilseverin hayallerini süsleyen cabrioların tarihine bir göz atalım... Aslında at arabalarının modifiye edilmesiyle üretildiği için ilk otomobillerin üstü açıktı. Otomobillerin üstü 1910 yılından itibaren kapandı. Otomobilin üstünü açıp kapatabilen katlanabilir tavan sistemini 1922 yılında Amerikalı Ben Ellerbeck icat etti. Manuel olarak açılabilen tavan sistemi ne yazık ki üretilmedi. Bugünküne benzer özelliklere sahip Avrupa'da cabrio, ABD'de cabriolet olarak anılan üstü açık otomobiller 1927 yılında yollara çıkmaya başladı. Buick, Chrysler, Cadillac, Lincoln gibi markalar, cabriolet modellerini satışa sundu. 1929 yılında patlak veren ekonomik kriz otomotiv sektöründeki cabriolet modasını olumsuz etkiledi. Elektrikli açılıp kapanabilen otomatik tavanı bulunan ilk otomobili Peugeot üretti. Fransız marka, Georges Pauilin tarafından geliştirilen ve patenti alınan sistemi 601 Eclipse modelinde kullandı. Ardından Chrysler Thunderbolt'un üstü açılabilir versiyonunu 1941'de üretti. Daha sonraki yıllarda model sayısı arttı. Birçok Avrupalı ve Amerikalı otomotiv markası cabrio otomobiller üretmeye başladı. Model sayısının artışıyla birlikte sadece zenginlerin satın alabildiği üstü açık otomobiller, daha kolay ulaşılabilir fiyat etiketlerine sahip oldu. Bugün cabrio otomobiller, Avrupa ve ABD'de normal modellerden biraz daha yüksek fiyatlara satılıyor.

EN UCUZU 180 BİN TL
Türkiye'de ise cabrio otomobillere ulaşmak kolay değil. En ucuz cabrio otomobilin fiyatı yaklaşık 180 bin TL, en pahalısı ise 3.6 milyon TL. Bugün Türkiye'de Audi, BMW, Ferrari, Fiat, Jaguar, Mini, Mazda, Maserati, Mercedes- Benz, Porsche gibi markaların cabrio modelleri satılıyor. En çok cabrio modeli bulunan markalar arasında BMW ve Mercedes-Benz geliyor.

İNGİLİZLERİN CABRİO TUTKUSU
Bilinenin aksine en çok cabrio otomobil satılan ülkeler yılın 365 günü güneşli ve sıcak olanlar değil. Avrupa'nın en çok cabrio satılan ülkesi İngiltere. Yılın büyük bir bölümü yağmurlu ve bulutlu olan İngiltere'de, üstü açık otomobiller güneşe duyulan özlemi azaltıyor.

?BAŞKANLAR DA TERCİH EDİYOR?
Cabrio otomobiller, resmi törenlerin ve festivallerin de vazgeçilmezi. Dünyada düzenlenen tören ve festivallerde de ulaşım aracı olarak boy gösteriyorlar. Güzellik kraliçelerinden, başkanlara kadar birçok ünlü halkı selamlamak için cabrio otoları tercih ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA