Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Ters yöne giren Temel fıkrası gerçek

Otoyolda ters yöne giren Temel’in başına gelenleri anlatan fıkra, aslında dünyada sıkça yaşanıyor. Yalnızca Almanya’da günde beş defa trafikte yanlış yönde giden sürücülerle ilgili uyarı yapılıyor. Bu, yılda 2 bin uyarı anlamına geliyor

Temel'in meşhur bir fıkrası vardır. Temel otoyolda ters yöne girer. Temel'i gören trafik polisi, sürücüleri uyarmak için radyodan anons yapar: "Dikkat ters yönde ilerleyen bir araç var." Bu anonsu duyan Temel bağırır: "Ne bir tanesi hepsi hepsi..."
Ancak, otoyollarda yanlış yönde giden bir sürücüyle karşılaşma tehlikesi sadece fıkralarda olmuyor. Yalnızca Almanya'da haber kanalları her gün yaklaşık beş defa trafikte yanlış yönde giden sürücülere ilişkin uyarı yapıyor. Bu yılda yaklaşık 2 bin uyarı anlamına geliyor.
Sürücülerin yanlış yönde gittiği durumların yaklaşık üçte biri, sürücünün yanlış yönde 500 metre yol kat etmesinden sonra sona eriyor. En kötü senaryoda ise ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
İşte bu tablo Bosch firmasını harekete geçirdi. Şirketin geliştirdiği bulut tabanlı yanlış yönde giden sürücü uyarı sistemi olası kazaları önlüyor.

13 AVRUPA ÜLKESİ
Bu hayat kurtarıcı bulut hizmeti yalnızca yanlış yönde giden sürücüyü uyarmakla kalmıyor; aynı zamanda, tehlikeli bölgedeki diğer araç sürücülerini de uyarıyor. Sistem, 13 Avrupa ülkesinde yıldırım hızında uyarı bildirimleri gönderiyor. Servis İrlanda'dan İtalya'ya, Portekiz'den Polonya'ya kadar Avrupa'da birkaç milyon kullanıcıya ulaşabiliyor.
Şirket ayrıca, yanlış yönde giden sürücü uyarı sistemini gelecekteki araçların bilgi-eğlence sistemlerine doğrudan entegre etmek için yeni bir yazılım modülü geliştirdi. Gösterge paneli, sürücüyü yalnızca birkaç saniye içerisinde uyaracak. Yanlış yönde giden sürücü uyarı sistemini, araçlarda standart bir özellik olarak sunmak isteyen birçok otomobil üreticisi ile görüşmeler yapılıyor.

Otolarda standart olacak
Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn yanlış yönde giden sürücüleri uyaran sistemi dünyaya yaymak ve can kaybı yaşanan trafik kazalarını önlemek istediklerini söyledi. Heyn, "Bosch'un hedefi bu sistemle yanlış yönde giden sürücülerden kaynaklı can kaybı yaşanan trafik kazalarının ortadan kalkması" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA