Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Hollywood otomobili ne zaman keşfetti?

Sinema tarihinde otomobil takip sahneleri büyük ilgi görüyor. Nefes kesen kovalamaca sahneleriyle hatırlanan birçok film var. Ancak, Hollywood’da otomobilleri keşfeden ilk film Steve McQueen’in başrolünü oynadığı Bullitt

Hollywood'da otomobillerin özel bir yeri var. Özellikle aksiyon filmlerinde nefesleri kesen otomobil takip sahneleri büyük ilgi görüyor. Sinema tarihinde kovalamaca sahneleriyle hatırlanan birçok film var. Hızlı ve Öfkeli, James Bond, Görevimiz Tehlike, Jason Bourne, Mad Max serileri ilk akla gelenler. Bunlar dışında Bela, Cazcı Kardeşler ve Ronin de en iyi otomobil takip sahneleri olan filmler arasında bulunuyor.
Ancak, Hollywood'da otomobil takip sahneleriyle dikkat çeken ilk film Bullit oldu. Başrolünde Steve McQueen'in oynadığı film, otomobil takip sahneleriyle sinema tarihinde yeni bir dönem başlattı. Bullit'ten sonra aksiyon filmlerinde daha çok kovalamaca sahnesi görünmeye başlandı.
Yüksek tempolu bu filmde McQueen, 68 model Ford Mustang ile San Francisco sokaklarında tozu dumana katan bir dedektifi oynadı. Nefes kesen kovalamaca sahneleri hem McQueen'i hem de Mustang'i zirveye taşıdı. Filmin başarısı üzerine Ford, özel bir Mustang serisi bile üretti.1968'de En İyi Kurgu Oscar'ını kazanan Bullit, aynı zamanda ABD Ulusal Kütüphanesi'ndeki film arşivinde muhafaza edilen filmlerden biri oldu.
Steve McQueen, Bullit'ten hemen sonra 1971'de çekilen Le Mans filminde başrol oynadı. Otomobillerin ve pilotların dayanıklılığını öne çıkaran 24 saatlik Le Mans yarışlarının anlattığı belgesel-film büyük ilgi gördü. Motorsporlarına ve otomobillere merakıyla bilinen McQueen, filmde Porsche 917K modelini kullanıyordu.
Otomobiller günümüzde de Hollywood'un gözbebeği olmaya devam ediyor.

İÇİNDEN OTOMOBİL GEÇEN FİLMLER
Sadece takip sahneleri olan sinema filmleri değil, içinden otomobil geçen filmler de büyük ilgi görüyor. Başrollerini Nicolas Cage ve Angelina Jolie'nin paylaştığı 60 Saniye gibi... Kovalamaca sahnelerinin de olduğu filmde, onlarca rüya otomobil adeta şov yapıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA