Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Doğal kürlerle süper sağlık

Bu hafta, mutfağımızda saklı olan sağlık hazinelerini sizlere hatırlatmak, sizi bazı özel kürlerle tanıştırmak ve nokta atışı yaparak önemli sağlık sıkıntılarınıza doğal çözümler sunmak adına yepyeni bilgilerden oluşan bir liste hazırladım... Buyurun...

Doğal mutfağın her türlü hastalıktan koruduğuna inanan bir beslenme uzmanıyım. Tabletler, bitkisel adı altında üretilen destekler, ilaçlar ve gereksiz kullanılan antibiyotiğe sıcak bakmadığımı da söylemeliyim. Kendi mutfağımda bitkilerin içerdiği ilaçlar kadar etkili doğal bileşenlerin sağlığıma katkılarından yararlanıyorum. Bu sebeple bilimin tüm önemli araştırmalarından elde ettiğim bilgilere dayanarak bazı taze sebzeleri, bazı geliştirdiğim özel kürleri, bazı tohumlardan elde edilen soğuk sıkım yağları ve birçok baharatı mutfağımda her daim mevcut tutuyorum. Bu hafta size kendi sağlıklı kürlerimden oluşturduğum mutfak sırlarımı paylaşmak istiyorum.

Hazımsızlığa meyan kökü

Mide ekşimesi reflüye, mide yanması ve devam etmesi gastrite geçişi kolaylaştırmaktadır. Hazımsızlık ise yiyeceklerin mideden boşalmasını zorlaştırarak sindirim problemlerinin de açığa çıkmasını sağlamaktadır. Mide sorunlarına doğal en iyi çözüm meyan köküdür. Meyan kökünde bulunan glizisirizin adlı süper doğal bileşen mide ilaçlarından bile etkilidir. Meyan kökü ayrıca öksürüğü yumuşatır ve stresi de azaltır. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra bir küçük su bardağı meyan kökü çayı tüm mide sorunlarının giderilmesinde etkindir. Ancak karaciğer, böbrek ve kalp hastaları ve hamilelerde kullanımını önermediğimi belirtmeliyim.

Hafif depresyona sarı kantaron

Mevsim değişiklikleri olan sonbahar ve ilkbaharda meydana gelen duygu durum değişiklikleri, kadınların menstüral dönemlerinde yaşadığı duygusal sıkıntılar, yorgunluk yaşayanlar ve genel olarak hafif depresyon belirtileri gösterenler için mucize bir bitki var. Adı sarı kantaron. Hypericum perforatum adıyla bilinen bu bitki hem antidepresan hem de enfeksiyonlara karşı koruyan doğal bir etkiye sahip. Sarı kantaron bitkisini, sıcak suda çay şeklinde günde bir kere bir tatlı kaşığı tüketmek depresyona birebir diyebilirim. Hamile ve emziren annelerin kullanmamasını, depresyon ilacı alanların sarı kantarondan uzak durması gerektiğini belirtmeliyim.



Kişniş tohumu mucizesi

Yapılan araştırmalarda kişnişin arsenik, kadmiyum, alüminyum, kurşun ve civa gibi ağır metallerin organlardan ve vücutta uzaklaştırılmasında etkili olduğu gösteriyor. Kişnişin hem tazesi, hem tohumu, hem de tozu süper detoks etkilidir. Çorbalara baharat olarak, salatalara taze yapraklarını ekleyerek kişnişi kullanabilirsiniz. Tohumunu ise sıcak suda demleyip süzüp içebilirsiniz.

Sumak şekeri düzenler

C vitamini deposu olan sumak polidenol ve flavonlardan çok zengin. İnsülin direncini hızla kıran sumak, kan şekerinin yüzde 10-15 arasında düşmesini de sağlayan süper bir iksir. Sumağı bir çay kaşığı kadar yoğurda ekleyerek tüketmek şeker problemi yaşayanlar için doğal bir ilaç diyebilirim.

Karaciğerin dostu çörek otu

Enginar, kekik yağı, kereviz, dereotu karaciğer sağlığını koruyucu yiyeceklerdir. Fakat bunlara ek olarak çörek otu ve çörek otu yağı karaciğer sağlığında en az bu besinler kadar etkili mucize tohumların başında gelmektedir. İçinde doğal olarak bulunan timokinon adlı bileşik kanser savar etkili olduğu bildirilmektedir. Her gün bir çay kaşığı soğuk sıkım çörek otu yağı olarak direkt içilebilir veya bir tatlı kaşığı çörek otu yoğurda eklenerek yenilebilir.

Sarmısak-limon suyu kürü

Sarmısak ve limon suyu kürü doğal bir damar temizleyicisidir. Kür için iki litre taze sıkılmış limon suyunu bir cam kavanoza koyup 40 adet sarmısağı da ezip ekleyerek iyice karıştırıp ağzını sıkıca kapatın. Her gün kavanozu bir kere çalkalayarak serin bir yerde bir ay boyunca bekletin. Bir ay bekleyen sarımsak ve limon suyundaki limonenler ve sülfid bileşikleri iyice birbirleriyle karışacaktır. Her gün bir küçük kahve fincanı kadar bu iksirden alıp sabah aç karnına içmek yeterli olacaktır.

Tansiyona karşı elma sirkesi



Tansiyonu kısa sürede düşürmenin ve uzun sürede dengede tutmanın ilk adımı potasyumdan zengin besinleri tüketmekten geçmektedir. Bunun dışında elma sirkesi, maydanoz, taze sıkılmış nar suyu, kakao oranı yüksek çikolata veya kakao oranı yüksek kakaolu süt ve sarmısaklı yoğurt kan basıncını hızlı düşüren doğal besinlerdir. Hipertansiyon hastaları magnezyum ve Koenzim Q10 desteklerinden yararlanarak da tansiyonun yükselmesini önleyebilirler. Tansiyon yükselmesini önlemenin, yüksek tansiyonu düşürmenin en hızlı yolu günde sadece bir kere olmak kaydıyla bir yemek kaşığı elma sirkesini bir su bardağı su ile karıştırıp yudum yudum içerek tüketmektir.

Bitkisel boğaz gargarası

Genelde nezle ve gripte gereksiz antibiyotik kullanımı ile vücut bağışıklık sistemi de hasar görmekte, karaciğer ve böbrekler gereğinden fazla yorularak fonksiyon bozulmalarına neden olmakta ve bağırsak sistemi altüst olmaktadır. Kışın olabilecek enfeksiyonlara darbe vurmak istiyorsanız çok etkili bitkisel gargara tarifimi günde iki kere sabah akşam uygulayabilirsiniz. Sıcak suya birkaç dal adaçayı, bir tatlı kaşığı biberiye, bir tatlı kaşığı propolis ve bir çay kaşığı kuru karanfili ekleyerek beş dakika demleyin. Bu bir bardak suyu yavaşça yudum yudum alarak boğazın dibine kadar olacak şekilde gargara yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA