Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

İnatçı kiloları eriten 5 beslenme önerisi

Önümüz yaz... Fazla kilolarımızı hatırlamaya başladık. Bu hafta size inatçı kilolarınızla başa çıkmanızı kolaylaştıracak, sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak beslenme önerileri hazırladım...İşte size beş önemli tüyo!

Baharın yaklaşmasıyla fazla kilolar da ruhumuzu sıkmaya başladı. Üzerimizdeki manto, palto ve ceketleri atınca göreceğimiz bel ve basen bölgesindeki yağ fazlalıkları fiziksel olarak rahatsızlığını duyacağımız bir sıkıntıya da bizi sürükleyecek. O nedenle yaz gelmeden bu yağlardan kurtulmanın hem kalıcı hem de düzenli zayıflamaya yönelik stratejileri oldukça önem kazanacak diyebilirim. Çünkü aralıklı oruç, tek öğünde beslenmek, süt ürünlerini kesmek, doğru ekmeği yememek vücutta ödemi atıp geçici bir zayıflama sağlayacağı için en doğru beslenme önerileriyle zayıflamak oldukça önemli. Bunun için bugün köşemde sizlere inatçı kiloları kıran, metabolizmayı hızlandıran sağlıklı diyet reçetem ile zayıflamak isteyenlere müthiş güzel öneriler hazırladım.
1- ELMA SİRKESİNİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN: Elma sirkesinin iştahı dengelemek, insülin salınımını kontrol altına tutmak ve metabolizmayı düzenlemek üzerine etkileri olduğu bildirilmektedir. Genelde öğün öncesi aç karnına elma sirkesi tüketimi yaygın olarak önerilmektedir. Çalışmalar öğün sırasında ve öğün sonrasında tüketilen elma sirkesinin yağ dokusundan zayıflamaya etkili olduğunu belirtmektedir.
Elma sirkesi ile ilgili yayınlanmış ilk çalışma sonuçları 2005 ve 2009 yıllarında yayınlanmıştır. Bu iki araştırmada elma sirkesin tüketiminin zayıflama üzerinde etkilerinin iştah kontrolünü sağlamada ve özellikle aşırı insülin salgılanmasını önleyerek organ çevresi, bel çevresi yağ dokusunun daha fazla kaybında etkili olduğu sonuçları paylaşılmıştır.



Araştırma sonucunda Metabolik Sendromlu Obez hastalara elma sirkesi desteğinin metabolik parametrelerde düşüş sağlayabileceği ve daha etkin zayıflayabileceği bildirilmiştir. Araştırma sonucunda elma sirkesini öğünle beraber tüketmenin elma sirkesi tüketilmeyen öğünlere göre 200-275 kalori daha az alımına neden olduğu, elma sirkesinin ana etken maddesi asetik aside bağlı olarak iştah üzerine azaltıcı etkisinin bulunduğu, ayrıca kan şekeri değerlerinin öğünde nişastaların sindirimini geciktirerek insüline ihtiyacı azaltıp daha düşük olmasına yardımcı olduğu bulunmuştur.
2- BAHARATLARI SIKÇA KULLANIN: Bazı baharatların yağ yakımını destekleyerek metabolizma üzerinde faydalı etkileri mevcuttur. Toz zerdeçal, tane çekilmiş karabiber ve kimyon, içerdiği özel biyoaktif bileşenler sayesinde kısa süreli de olsa metabolizmayı hızlandırmaktadır. Ayrıca hardal termojenesizi arttırarak bazal metabolizma hızını yükselten bir besindir. Pul biber içerdiği kapsaisin sayesinde metabolizmayı desteklemektedir. Tüm et çeşitlerinizi yerken hardalı yanında servis edebilir, salatalarınıza hardal sos koyabilir, çorbalarınıza zerdeçal, karabiber ve kimyonu bir arada ekleyerek servis edebilirsiniz. Baharatları yemekler pişerken veya yemek piştikten sonra koymanızda sakınca bulunmuyor.
3- HER GÜN DÜZENLİ ÇAY İÇİN: Düzenli olarak yeşil ve oolong çay içiminin metabolizmayı yüzde 4-5 kadar arttırdığı bilinmektedir. Yeşil çay ve oolong çaydan günde toplam dört fincan içmenin yağ deposundaki yağların serbest yağ asidine dönüşerek çok hızlı bir şekilde yağların enerji kaynağı kullanılarak metabolizmayı güçlendirdiği belirtilmektedir. Metabolizmayı yüzde 5 arttırırken yağ yakımını da yüzde 15 kadar yükseltmektedir. Öğünlerden sonra içilen yeşil çayın metabolizma üzerindeki etkisi daha güçlü olduğunu da unutmayın.
4- KAHVE YAĞ YAKIMINI DESTEKLİYOR: Kahvenin içindeki doğal kafein metabolizmayı yüzde 3-11 arasında arttırmaktadır. Aynen yeşil çayda olduğu gibi kahvenin de serbest yağ asitlerinin kalori olarak hızlı bir şekilde kullanılmasını sağlayarak yağ yakımını olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Günde şekersiz içilen dört fincan kahvenin metabolizmaya etkisi hiç azımsanmayacak kadar değerli. Özellikle ara öğünlerde kahve içmek metabolizmayı daha fazla etkiliyor. Yapılan araştırmalarda yağ dokusu arttıkça kahvenin metabolizmayı arttırma etkisi yüzde 10'a kadar çıkıyor.
5- YETERLİ PROTEİN ALIN: Özellikle hayvansal kaynaklı proteinler metabolizmanın hızından sorumludur. Eğer metabolizmanızın düşmesini istemiyorsanız sağlıklı hayvansal protein içeren besinleri dengeli olarak yemenizde fayda var. Yağsız kırmızı et, derisiz tavuk, hindi ve balık eti, süt ürünleri ve yumurtadan çeşitli şekilde beslenmenizde bulunduracağınız protein miktarı termojenesiz dediğimiz besinlerin vücutta enerjiye dönüşmesi sırasındaki ısıyı arttırarak kalori yakımının da artmasına dolayısıyla metabolizma hızının yükselmesine neden olmaktadır. Her gün en az beş köfte kadar yağsız et çeşitlerinden biri, bir bardak süt, bir kase yoğurt, iki dilim peynir ve bir yumurta yemeniz günlük protein gereksiniminizi karşılamanızda yeterli olacaktır. Ayrıca aşırı protein alımı metabolizmayı duraksatmakta, yağ yakımını da bloke etmektedir.



Metabolizmayı canlandıran kök sebze diyeti

UYANINCA: 1 su bardağı ılık su için. Kahvaltı öncesinde 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 su bardağı ılık suya ekleyin karıştırın için. 15 dakika sonra kahvaltınızı yapın.
KAHVALTI: 1 adet haşlanmış yumurta, 5 zeytin, 5 tam ceviz, 1 su bardağı taze sıkılmış pancar ya da domates suyu, bol domates, maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, salatalık. Kahvaltıdan 45 dakika sonra en az 45 dakika yürüyüş
ARA ÖĞÜN:
1 fincan şekersiz Türk kahvesi
ÖĞLE:
Yemek öncesinde 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 su bardağı ılık suya ekleyin karıştırın için. 15 dakika sonra yemeğinizi yiyin. 1 küçük tabak zeytinyağlı kereviz veya lahana veya enginar veya türlü yemeği, 1 su bardağı ayran. Yemek sonrası 1 fincan yeşil çay.
ARA ÖĞÜN: 20 adet badem fındık ceviz karışımı.
AKŞAM: Akşam yemeği öncesinde 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 su bardağı ılık suya ekleyin karıştırın için. 15 dakika sonra yemeğinizi yiyin. 3 adet ev yapımı köfte. (Yağsız kırmızı et, tavuk veya hindi etinden köftelerinizi hazırlayabilirsiniz.) 1 fincan yeşil çay, zayıflatan kök sebze salatası: Yarım orta boy alabaş, 1 adet turp, yarım havuç, az kereviz sapı, 1 avuç brokoli, ince kıyılmış taze nane, ince kıyılmış taze maydanoz kasede harmanlayın. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, taze limonu sıkıp servis edin.
ARA ÖĞÜN: 1 adet elma veya çeyrek ayva veya yarım deveci armudu veya 1 adet portakal veya 15 adet karadut veya 5 kaşık taze nar veya 1 adet kivi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA