Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Trend yiyeceklere karşı süper geleneksel besinler

Kinoa, chia, yeşil çay, goji berry, amarant, passion fruit ve daha niceleri. Bu yiyeceklerin adını her gün duyuyorsunuz ama ne markette gördünüz ne de tadını biliyorsunuz. Hatta sağlıklı yaşamak, iyi zayıflamak için bu yiyecekler olmadan sonuca varılamayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz

Zayıflamak için başvuran birçok danışanım adını yeni yeni duymaya başladığı yiyecekleri önereceğim endişesi taşıyor. Oysa aynı besin öğesi içeriğine sahip geleneksel süper besinlerimiz var. Yani illa chia tohumunun peşine düşmeye gerek yok.

Kale sebzesi yerine lahana:
Kale sebzesi içinde bulunan K vitamini, selenyum, kükürtlü bileşikler ve antioksidan sayesinde karaciğerde detoksifikasyon yapan enzimleri çok güçlü bir şekilde harekete geçirdiği için son yıllarda oldukça trend. Ancak onun yerine aynı detoks etkiyi gösteren süper güçlü kükürtlü bileşikler sayesinde kale bitkisi kadar etkili lahana yemek en doğrusudur. Lahana düşük kalorili, kan şekerini dengeleyen ve vücudun iç temizliğini yapan süper güçlü bir sebzedir. Lahana ve kale benzer oranda indol adlı bir antioksidanı içererek hücrelerimizde bulunan DNA'nın onarımını sağlıyor ve hücre ölümünü engelleyerek yaşlanma sürecimizi yavaşlatıyor.

Chia tohumu yerine susam:
Bugün dünyada chia tohumu her yerde. İçecekleri, barları, krakerleri, reçeli ve tohumu olarak en fazla tercih edilen popüler yiyecek diyebilirim. Adını ilk defa duyduysanız, tadını da hiç bilmiyorsanız endişelenmeye gerek yok. Chia tohumunun aynı içeriği bizim geleneksel besinlerimizde de var; Susam. Bol magnezyum içeren chia ve susam aynı omega 3 içeriği açısından da benzer. Susam chia tohumu gibi sinir sistemi, kaslar, bağışıklık sistemi, kalp atım ritim düzenleme, kan basıncı dengeleme ve kan şekeri düzenleyici olarak görev yapar. Susam ve chia aynı düzeyde kan kolesterolünü düşüren etkiye sahip.

Kinoa yerine nohut:
Kinoayı çılgınca sevenler her gün artıyor. Kinoa yüksek bitkisel protein ve glütensiz olması sebebi ile tercih ediliyor. Tadı da gerçekten çok güzel. Ülkemizde yaygınlaşmaya başlasa da ona benzer geleneksel bir lezzetimiz daha var. Kuru baklagillerden nohut kinoanın yerine geçebilecek tek yiyecek. Nohut hem glüten içermez hem de kinoaya göre daha az karbonhidrat. daha fazla bitkisel protein içerir. İkisinde de benzer miktarda vitamin, mineral ve antioksidan var. Bu nedenle kinoa bulamıyorum diyorsanız kaygılanacak bir durum söz konusu değil. Evinizde salatalarınıza nohutu ekleyebilir, sebze ve beyaz etlerin yanında haşlayıp baharatlarla harmanlayarak servis edebilirsiniz.

Goji Berry yerine Kızılcık:
Antioksidanlar sayesinde bağışıklık güçlendirici olarak görev yapması bu meyveyi popüler hale getirdi. Ülkemizde onun yerine tüketilebilecek en doğru yiyecek kızılcıktır. Kızılcık üzerine yapılan araştırmalar aslında goji berryden de daha güçlü bir bağışıklık güçlendirici etki sağladığını gösteriyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip zamanlarında tüketilen kızılcığın hücresel immün yanıt etkisinin oldukça yüksek olduğu ortada. Kızılcık ishalden, idrar yolu enfeksiyonlarına, yaşlanmayı önleyici etkiden kolesterol düşürücü yararlarına kadar özel bir meyve.

Yeşil çay yerine yasemin çayı:
Vücudumuzda oluşan hastalık etmeni olan serbest radikallerin temizlenmesinde yeşil çay çok güçlü bir etkiye sahip. Yağ yakımını hızlandırması sebebiyle zayıflamada, anjiyotensin adlı enzimin çalışmasını yavaşlatarak tansiyon düşürücü etkisi ile hipertansiyonda, kötü huylu kolesterolü azaltması nedeniyle kalp hastalıklarında oldukça yararlı etkileri olan yeşil çayın tadını sevmeyenlere yasemin çayını öneririm. Yasemin çayı daha zevkli aroması ile yeşil çayın tüm içerdiği sağlık fışkıran besin bileşenlerine de sahip. Yasemin çayının sakinleştirici, kalp krizini önleyici, kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını geciktirici, yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi de bulunuyor. Günde 5-6 fincan yeşil çay yerine 3-4 bardak yasemin çayı içmek vücutta aynı olumlu etkiyi sağlayabiliyor. Yasemin çayının aromasını daha da lezzetlendirmek isterseniz sıcak su ile demlemeye başladığınızda bir adet rulo tarçın ekleyerek tüketin.

Günün sağlığı iyileştirici tarifi

Kolesterol düşürücü ve bağırsaklarda gaz-hazımsızlık giderici Chia Tohumlu Soya Sütlü Puding tarifi hem lezzetli hem faydalı.

Malzemeler:
1 çay bardağı soya sütü
1 yemek kaşığı chia tohumu
Yarım muz
1 ince dilim taze ananas
4 adet çilek

Yapılışı
Soya sütüne chia tohumunu karıştırın ve buzdolabında bir gece bekletin. Sonra küçük cam bir kaseye yarım muz ve taze ananası doğrayın, üzerine soya sütlü chia karışımını gezdirin ve en üste taze çilekleri tıraşlayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA