Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Turna yemişi varsa antibiyotik yok

Bugün size Kuzey Avrupa gibi soğuk iklimlerde yetişen olağanüstü bir meyveden bahsedeceğim. Turna yemişi idrar yolları enfeksiyonları gibi rahatsızlıkları azaltarak antibiyotik kullanım oranını düşürmeye destek olur

Turna yemişinin, üzüm tanesi büyüklüğünde kırmızı renkte, genellikle kurutulmuş veya meyve suyu olarak yaygın tüketilen meyve olduğunu hatırlatmalıyım.
Meyvenin sahip olduğu yoğun tat değişik tatlarla oldukça uyumludur.
Ülkemizde antibiyotik kullanımının çok yaygın olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Doktor kontrolünde kullanılmayan antibiyotikler vücudumuzun bakterilere karşı direncinin azalmasına sebep olur ve vücudumuzdaki bakterileri olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalar özellikle kadınlarda çok sık görülen idrar yolları enfeksiyonlarında turna yemişi meyvesinin antibiyotik etki göstererek koruyucu rol oynadığını bildirmiştir.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar 24 hafta boyunca turna yemişi suyu tüketen kadınların idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin azaldığı açıklamıştır.
Bugün Amerikan Ulusal Böbrek Vakfı beslenme rehberinde günde 1 su bardağı turna yemişi suyu tüketmenin idrar yolları enfeksiyonlarına karışı koruyucu etkiye sahip olduğu bildirmiştir.
Ve Amerikan Böbrek Vakfı; böbrek taşı oluşumunu engellemek için düşük oksalat düzeyine sahip olan turna yemişini günlük yiyeceğiniz meyve porsiyonlarından biri olmasının öneminin altını çiziyor.

GÜNDE 40 GRAM YETERLİ
Turna yemişinin bileşenlerinin benzersiz kombinasyonu, bakterinin yapışmasını önleyerek antibakteriyel etki sağlar. Günlük turna yemişi tüketimi, idrar yolu enfeksiyonunu önler dolayısıyla antibiyotik tüketimini de azaltır.
Bilimsel veriler flavonoid içeren meyve ve içeceklerin tüketilmesinin özellikle kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltmakta çok önemli olduğunu belirtiyor. Turna yemişi içerdiği yüksek flavonoid ve kuersetin antioksidanı sayesinde kalbe dost ve bağışıklığı güçlendiren etkiye de sahiptir. Antibakteriyel etkisini göz ardı edemeyeceğimiz turna yemişi ülserden sorumlu olan bakterilere karşı da savaşır. Bir diğer antibakteriyel etkisi de ağız içinde bakterilerin dişlere tutunmasını önleyerek diş ve diş eti rahatsızlıklarına karşı sağladığı korumadır.
Dünya Sağlık Organizasyonu'na göre, dünya nüfusunun yüzde 50'si mide ülserine sebep olan bakterilerle enfekte olmuş durumda. Turna yemişinin antibakteriyal özellikleri bu bakterinin baskılanmasına yardımcı olur. Bu besin, vücudu temizlemeye ve arındırmaya yardımcı olan güçlü bileşenleri de içinde barındırıyor. Ayrıca, içerdiği çok yüksek antioksidan ve polifenollerin yanı sıra C ve E vitamininden zengin olan turna yemişi düşük sodyum düzeyi ile hipertansiyon hastaları için de sağlıklı bir meyve alternatifidir. Yüksek diyet lif oranı ile günlük diyet lifinin yüzde 20'sini karşılar.

Haftanın sağlıklı tarifi
Badem unlu turna yemişi kurabiyesi tarifimle çocuklarınıza ve evde ağırlayacağınız misafirlerinize nefis bir sağlıklı atıştırmalık sunabilirsiniz.

Malzemeler:
1 çay bardağı badem unu
2 adet yumurtanın akı
40 gram turna yemişi
1 adet muz
15 çiğ badem
1 tatlı kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı: Derin bir kapta yumurtanın akını kabartma tozu ve vanilya ile çırpın. Bademi ayrı bir yerde kırıntı haline gelinceye kadar dövün.
Çırpılmış karışıma muzu ezerek ekleyin. Üzerine badem kırıntılarını ve badem ununu koyarak kaşıkla karıştırın. En son turna yemişi meyvesini ekleyerek harcı son bir kere daha karıştırıp kek kalıplarına döküp önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA