Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Borsaya yine gizemli ‘adam’ mı geldi?

16 Nisan'da yapılacak referandum öncesinde piyasada bayram havası esti.
Önceki gün borsadaki yükseliş yüzde 3'ü geçti dün biraz artış hızı yavaşlasa da olağanüstü hareketlerin cuma gününe kadar sürmesini bekliyorum.
Hatta bana sorarsanız; referandumdan önceki kapanışta yani cuma günü borsada Gezi olayları öncesindeki seviyeyi (93.500) bile görebiliriz.
ABD ve Rusya'nın adeta satranç oynadığı Suriye meselesinin neden olduğu jeopolitik risklerin tam ortasında yer almamıza ve anayasa referandumuna rağmen bu yükseliş nasıl oluyor diye sorabilirsiniz.
Bu sorunun yanıtı belli... Borsadaki hareket referandumda 'evet' çıkacağı beklentisi ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de pozisyon alma isteğinden kaynaklanıyor.
Peki pozisyon alanlar kimler?
Birkaç aracı kurumla konuştum.
10 Nisan'daki yükseliş Yatırım Finansman, Dündas Ünlü, Deutsche ve BC Partners aracılığıyla yapılan alımlardan kaynaklanıyor.
Daha derine inersem...
Mesela, Yatırım Finansman üzerinden 220 milyon TL civarındaki işlemi yapanın gizemli bir 'adam' (lakabı herif) olduğu söyleniyor.
Londra merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi... Daha önce de adını duymuşsunuzdur. Karmaşık formüllerden oluşan bir algoritma sistemiyle (makine veya robot) işlem yapıyor. Yüksek hacimli alımlarıyla piyasayı sallıyor.
Yabancı fonlar Türkiye'ye bu kadar ilgi gösterirken, acaba yerli fonlar da bir şey yapar mı? Örneğin, ülkenin en büyük fonu haline gelen Varlık Fonu... Bünyesinde bulunan halka açık şirketlerin hisselerini alarak bu pozitif havanın güçlenmesini sağlayabilir mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA