Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Part-time’da prim devletten

Yarı zamanlı (part-time) çalışan üniversite öğrencileri ve gençler genel sağlık sigortası primi ödemeyecek. Bu gençler çalışsa bile aileler üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edecekler

Uzun zamandır hayatımızda olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamalarıyla ilgili değişiklik çalışmaları hızlandı. Özellikle 'gelir testi' sıkıntısını bitirecek, farklı prim ödeme sistemlerini sona erdirip herkesin makul (aylık 50-60 lira) prim ile hizmet alabileceği bir düzenleme yakında hayata geçecek. Haneye giren gelire göre belirlenen üçlü ödeme sistemi ortadan kalkarken, kişi başı gelir asgari ücretin üçte birinden az ise primleri devlet ödeyecek. Gelir testi primi kimin ödeyeceğinin belirlenmesi için yapılacak. Bütün bu çalışmalar devam ederken yeni bir düzenleme özellikle gençleri sevindirecek. Gençler üniversite öğrencisi oldukları zaman 25 yaşına kadar tüm sağlık hizmetlerini anne ya da babalarının üzerinden alabiliyor ve GSS primi yatırmaları gerekmiyor. Mezun olduklarında da primi iki yıl devlet yatırıyor. Fakat üniversitede ya da lisede okurken eğer bir yerde yarı zamanlı (part-time) çalışmaya başlarlarsa, prim ödemeleri ve 30 güne tamamlamaları gerekiyordu. Şimdi bu sıkıntıyı ortadan kaldıracak düzenleme yolda.

ÇALIŞMAK ENGEL DEĞİL
Bu düzenleme ile part-time çalışanların GSS primlerini 30 güne tamamlaması şartı değişiyor. Buna göre 20 gün ve daha az çalışanlar primlerini 30 güne tamamlayacak. Yine yasa sayesinde, öğrenciyken part-time bulanların GSS prim borcu sıkıntısı bitecek. Part-time çalışan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsündeki gençlerin primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu kaldırılacak. Üniversite öğrencileri ayda 3 gün çalışsalar bile anne-baba üzerinden sağlık hizmeti alacak. Part-time çalışmaları nedeniyle adlarına prim borcu çıkmayacak.

?BORÇLU İÇİN SÜRE UZADI
Prim borcu olduğu için sağlık yardımı alamayan Bağ-Kur'lular ve GSS borçluları için süre yıl sonuna kadar uzatıldı. Buna göre borçlu vatandaşlar 31 Aralık 2016 tarihine kadar hastanelere giderek provizyon alabilecekler. Bağ-Kur'lular 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunduğunda sağlık hizmeti alamıyor.

BOŞLUK ZARAR VERMEZ

Emekli olduktan sonra da aynı işyerinde çalışmak istiyorum. 4 yıl kıdemim var. Fakat emekli dilekçesini vermek için işten çıkış bildirgesi gerekiyor. Emekli bağlanana kadar da bir süre geçecek. Hak kaybım olabilir mi?
Nilgün ÇET Emeklilik işlemleri artık eskisi gibi uzun sürmüyor. Dilekçenizi verdikten sonra işlemleriniz başlıyor. Tahsis numaranızı aynı gün alıyorsunuz. O gün tekrar iş yerinize müracaat ederek işe başlayabilirsiniz. Birkaç günlük boşluk tazminatınızı etkilemez.

PRİM ARTIRMA İMKâNI VAR

Dışarıdan Bağ-Kur primimi her ay düzenli olarak ödüyorum. Amerika'da yaşıyorum ve ikametim Türkiye'de. Bağ-Kur primimi nasıl artırabilirim? Hanzade NORRİS
Bir işyeriniz yoksa dışarıdan ödenen isteğe bağlı primler de kabul ediliyor. Primi artırmak elinizde. Asgari ücret (1647 lira) ile bunun 6.5 katı (10.705.5 lira) arası gelir beyan ederek prim ödeyebilirsiniz. Yüksek prim emekli maaşınızı artırır. Ancak günü artırmak için toplu ödeme imkanı yok.

EKSİK GÜNÜ TAMAMLAYIN

Doğum tarihim 01.12.1969 ve 08.12.1989 tarihinde sigortalı oldum. 3440 primim var. 3.600'e tamamlayıp 2 çocuk borçlanması yaparsam 5040 günle emekli olabilir miyim? Yasemin EKŞİ
46 yaş ve 5375 prim günü gerekiyor. Prim tamamlanmadan 5040 günle emekli olamazsınız. Çalışma imkanı yoksa daha az borçlanıp 3.600'ü tamamlayın ve 58 yaşını bekleyin. Başka türlü emekli olamazsınız. Tavsiyem 335 gün (1 yıl) daha çalışıp hemen emekli olmanız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

1964 doğumluyum. 01.10.1998'de sigortalı oldum. 2661 günüm var Şu an çalışıyorum. 3600 gün emeklilikte askerlik borçlanması yaşı geriye çeker mi?Ali ELKAPMIŞ

3.600 günle emeklilik için 60 yaş gerekiyor. Borçlanma burada yaşı çekmez. Tam emeklilikte 17 ay borçlanıp 57 yerine 56 yaşa inersiniz. Ama 5825 gün gerekiyor.

09.06.1981 doğumluyum. Sigorta girişim 10.12.2009. Ödenmiş gün sayısı 1819. Gamze ERDİ
Sigortalı olduğunuz tarihe göre 7200 gün prim ödemeniz gerekiyor. Günleri tamamlayıp 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

25.11.1965 doğumluyum. 01.01.2002 yılından beri işyeri sahibiyim ve Bağ-Kur ödüyorum. Şu anda ödemelerim sürüyor.
Bağ-Kur ödemelerinizden dolayı 9000 prim günü ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 25.11.2025'te priminiz tamamsa emekli olursunuz. Son 3.5 yıl SSK'lı olursanız bu kez prim şartınız 7 bine düşer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA