Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzmir Bölge Planı

Geçtiğimiz günlerde, İzmir Kalkınma Ajansı önemli bir iş başardı.
Ajans, Haziran 2009'da yayınladığı, ciddi veriler, analizler ve araştırmalar içeren İzmir Mevcut Durum Analizi'nden sonra, uzman bir ekibin aylara dayanan emeği sonucu İzmir Bölge Planı 2013'ü hazırladı. Kalkınma temalı, bu bölgesel plan Türkiye için bir ilk sayılır.
Yani yakın yıllarda devreye giren kalkınma ajanslarının ilklerinden olan İzmir, ajanslar arasında da en yeni adımı attı. Bu anlamda detaylı bir bölge planı, Türkiye için yeni bir anlayışı temsil ediyor. Bu plan, İzmir'in bütün sorunlarını çözer, anlamına gelmez. Plan sadece İzmir'in geleceğine 'ışık' tutabilir.
Bundan sonrası, İzmir'deki tüm kurumları, yerel yönetimleri, 'kamu'yu ve İzmir'e yatırım yapma niyetinde olan özel sektörü ilgilendiriyor. Bunların toplamı, eğer bir sinerji yaratabilir ve geleceğin İzmir'ine doğru adım atılırsa, plan somutlaşıp, faydalı hale gelebilir. Yoksa, günümüzde hiç uygulanmayan planlar gibi, bir köşede eskiyebilir de! Bu konuya, kamuoyunu daha iyi aydınlatmak amacıyla, bazen değineceğiz. Ama İzmir'de ne var, ne yok, diye bakanlara bir ışık tutması için, arada bu plana yansımış bazı istatistiki bilgileri de size aktaracağız. Bugün, İzmir'in demografik yapısına bakalım.
İzmir, (32.4) medyan yaş ile Ege Bölgesi (32.2) ve Türkiye (28.5) değerlerinin üzerinde.
Yaşlı nüfus oranı Türkiye'de yüzde 6.83 iken, bu oran İzmir'de yüzde 8.05 düzeyinde.
Bu veriler İzmir'in Türkiye'deki en yaşlı nüfusa sahip illerden biri olduğunu gösteriyor.
Ama bu tabloya oranla yaşlı nüfusa yönelik sosyal hizmet kurumları yeterli değil.
Şimdilik bu kadar. Gerisi bir başka yazıda...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA