Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Stadyum

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, geçtiğimiz günlerde İzmir'de, 2012'nin 'kentin spor yatırımlarıyla' ilgili önemli bir yıl olabileceğinin müjdesini verdi.
Suat Kılıç, Alsancak ve Atatürk ile birlikte, Örnekköy'de stat amacıyla ayrılan yeni alanı da gezdi. Geçmiş yıllardan, aynı zamanda meslektaşımız olan kabinenin genç ve çalışkan Bakanı Suat Kılıç'ın genel yaklaşımı, İzmir için değerli. Umarız spor alanında yapılacak yeni yatırımlarla, İzmir gereksinimi olan yeni statları kazanır.
Suat Kılıç'ın "İzmir'i spor ve gençlik alanında merkez" yapabilme sözü de, böylece karşılığını bulmuş olur.

MERAK EDİLENLER

Bakan Kılıç'ın söyleminden anladığımız kadarıyla, emektar Alsancak Stadı'nın (İlk oluşum 1910 yılına dayanıyor) yakın gelecekte yıkılması gündeme gelecek.
Alsancak Stadı'nın yıkılması kararına, kentlilerin ortak yaklaşımı; öncelikle kentin merkezindeki bu çok değerli alanın, ne amaç ile kullanılacağına; bununla birlikte Atatürk Stadı'nın ne olacağına bağlı. Kanımca Atatürk Stadı, artık çok ciddi bir güçlendirme projesi ile fiziki olarak yenilenmeyi bekliyor.
Atatürk Stadı'nda en önemli sorun olarak, tribünler ile saha arasındaki mesafenin uzaklığı gösteriliyor. Ama bunların ve benzeri sorunların tümü, kolaylıkla, fiziki bir yenilenme sırasında aşılabilecek nitelikte.
İzmir, Atatürk Stadı'nın yenilenmesi ile layık olduğu çok önemli merkezi spor tesisine kavuşmuş olur. Hem de kentin göbeğindeki bir alan daha, cazip bir görüntüyle düzenlenir.
Yani aynı proje, çevre düzenlemeleriyle birlikte bir 'kentsel yenileme' niteliği de kazanır.
Geçtiğimiz yıllarda Madrid'de, şehrin merkezindeki Bernabeu Stadı'nı, '15 Euroluk bilet' karşılığında gezmiştim.
Real Madrid'e ait bu stadın ilk kuruluşu da, 1900'lü yılların başına dayanıyor. Stat, hem 1950'li yılların başlarında, hem de daha sonrasında, birçok kez fiziki olarak yenilemeden geçirilmiş. Real Madrid'in 80 bin kişilik kapasiteye sahip muhteşem stadının içinde, saha manzaralı çok şık restoranlar, kafeteryalar, kulübün Futbol Müzesi, takımın sembollerinin satıldığı güzel, farklı satış üniteleri var.
Madrid'in tam merkezindeki bu stat, modern bir organizasyon ile toplam 18 dakikada boşalıyormuş.

FİZİKİ DÜZENLEME

Aynı bakış açısıyla, İzmir'in merkezindeki Atatürk Stadı da, yapılacak fiziki bir düzenlemeyle tamamen sıfırlanabilir. Sanıyorum doğrusu da budur. EXPO 2020'ye aday olan, ne yazık ki 'stat fakiri sayılabilecek İzmir' böylece modern, kendisine yakışan bir yeniliğe kavuşur.
Yine aynı stadın içine, Bernabeu benzeri, İzmir'in tüm futbol takımlarının temsil edildiği, güzel, dikkat çekici bir İzmir Futbolu Müzesi, restoranlar, kafeteryalar yapılabilir.
Türkiye'de futbolun ilk kez oynandığı kentlerden biri olan İzmir ile bu tablo bütünleşir.

YAKIŞMALI

Eğer Suat Kılıç bu yaklaşım ile Atatürk Stadı'nı elden geçirir ve İzmir'e yakışır bir şekilde çevresiyle birlikte yeniden düzenlemeye yönelik bir proje gerçekleştirirse, Alsancak Stadı'nın yıkılarak, yeni düzenlemeler ile alanın yine farklı spor dallarına yönelik kullanılması mümkün. Belki de kentlilerin ortak gereksinimlerini karşılayacak, yeni bir kamusal alan yaratma şansı da olabilir.
İzmir'de hala yeri kesin olarak belirlenmemiş, sadece 'niyet' bazında adım atılmış, Ege Medeniyetleri Müzesi ya da benzeri önemli bazı projeler için de, eğer yıkılırsa, Alsancak Stadı'nın alanı dikkat çekici olabilir. Kültür Bakanlığı da, Gençlik Spor Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir ile birlikte, konuya bu boyutuyla bakabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA