Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

'Bir Başkadır ALSANCAK'

Başlık, bir kitabın adı. Ben de katılıyorum: Gerçekten de, 'Bir Başkadır Alsancak.' Heyamola Yayınları, geçtiğimiz aylarda çok güzel bir iş yaptı.
İzmir'in kırk bir semti, İzmirli kırk bir edebiyatçı-yazar tarafından kaleme alındı.
Ortaya okur tarafından sevgiyle okunan; kentin aynasından yansıyan semtlerin ruhunu aktaran, sevimli, çok şık bir kitap dizisi çıktı. Kitapları sırayla okudukça, bu köşede değerli yazarlarının isimlerini anarak, arada sizlere de iletiyorum.
Terzi kendi söküğünü dikemezmiş. Heyamola'nın dizisinde, minnacık bir yazıyla katkıda bulunmaya çalıştığım, 'Bir Başkadır Alsancak' adlı kitabı ise, yeni okuyabildim.
Kitap, aynı rüzgarlı tarihin içinden gelip zor günleri, hüzünleri, sevinçleri, güzellikleri paylaştığımız; özel semtimiz Alsancak'ın da tüm hallerine birlikte tanık olduğumuz, çeyrek asırlık dostum, şair-yazar sevgili Namık Kuyumcu tarafından kaleme alındı.
Sevgili Namık, iyi bir hazırlıkla, semtin gizemlerini kucaklayan, güzel bir kitap yazmış. Alsancak'ı iyi tanıyan dostlarından da, yazınsal katkılar almış. Kitabın hem yazarı hem de editörü.
İzmir'in kalbi sayılan tarihi semti Alsancak'ı, insanların penceresinden, bazen mekanlar ile buluşarak anlatmış Namık. Meraklısı için çok özel Alsancak notları var.
İzmir'in Parisli semti Alsancak'ın, kimlik kartı var.
Punta ismi nereden geliyor, sorusuna yanıt; Alsancak evlerinin hikayesi var.
Bir zamanlar Alsancak, sayfalarda.
Alsancak'tan kimlerin gelip kimlerin geçtiği, kitapta.
O insanları da, sevgiyle anıyorsunuz. Hatırat koridorunda, fanilik şemsiyesi altında, bir hazan zamanı dokunaklı insanları için de anma töreni düzenleniyor sanki kitap saygıyla sayfalarında.
Günümüzdeki Alsancak, Birinci Kordon, Talatpaşa Bulvarı, Kıbrıs Şehitleri, satırlardan fışkırmış. Mekanların etkileyici, sıcacık hikayeleri var. Sevinç Pastanesi'nden Opus'a kadar.
Can Yücel Sokak ve Miko, Gazi Kadınlar Sokağı'nda Gülevi. Hepsi.
Sonra Alsancak sokaklarının insanlarının hikayesi; rahmetli Çığlık Osman'ın sayfalar arasında üşüyen kimsesizliği. Acıtan bir yitip gitme serüveni.
Sonra müzisyen Atom Rıza.
Mesela Muzaffer İzgü Sokağı. Unutulur mu hiç!
Mardinli ünlü midyecimiz Şehmuz.
Bir zamanların efsane Nektar'ı, sahibi Kamil Gülşen.
Sonsuzluğa uğurladığımız, iyi insan, güzel kadın, modacı Esin Yılmaz'ın Alsancak adımları.
Şair Tuğrul Keskin'den 'Alsancak'ta Bir Zaman' yazısı.
Şehirlere, sokaklara, semte yüklenen anlamlar.
Gazeteci, yazar, araştırmacı, şair sevgili Yaşar Aksoy'un Alsancak şiirleri. Anlatımları.
Genç yaşında sonsuzluğa uğurladığımız Bülent Moralı'nın gözüyle Alsancak.
Güzel, sevilesi, kucaklanası bir kitap; "Bir Başkadır Alsancak."
Sevgili Namık Kuyumcu, Alsancak sokaklarının gerçek sahibi kimsesizlere adamış kitabını.
Eminim okuyunca siz de seveceksiniz. Eğer bir yanınız Alsancak'a dokunmuş ise, zaten kitaptan kopamayacaksınız. Talan Bir Ömrün Ortasında, Belki Bir Şarkı, Bir Şakayım Dünyada adlı kitaplarıyla çok sayıda ödül alan, Türk şiirinde çarpıcı bir yeri olan sevgili Namık Kuyumcu'nun, "Aşkın Rengi Siyahtır" adlı denemeler içeren kitabı ise İzmir'den sessiz sedasız yedinci baskısını yaptı. Namık Kuyumcu, aynı kitap üzerinden bir senaryo yazdı.
İşte bu Alsancak böyledir; adama hem şiir hem senaryo hem kitap yazdırır.
Ya da "punta, bela vista, meyhane boğazı semtleri en sükseli çalımıdır frenk caddesi" diyen Yaşar Aksoy'un yaşadığı gibi; bu semt sizin ruhunuza bağdaş kurup oturur sanki. Alsancak'ın sükseli çalımları, hiç tükenmez çünkü...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA