Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Geceleri bulanık görüyorum

Göz muayenem normal çıktı ama geceleri bulanık görüyorum. Cildimde de akneler var. Neden olabilir? N.L./İzmit
İlk akla gelen; A vitamini yetersizliğidir. A vitamini, görme fonksiyonlarında etkin olarak rol oynar. Üreme fonksiyonlarında da yardımcı bir faktör olduğu gibi cilt ve dokuları örten epitel dokusunun sağlamlığının korunmasında da çok önemlidir.

BOL DOMATES YİYİN
Bu nedenle A vitamini eksikliğinde; gece körlüğü ile gözyaşı bezlerinde ve gözün saydam tabasında kuruma gelişir. Ayrıca ağız ve boğazda kurumalar, yumuşamalar, yaralar oluşur. Bu durum da enfeksiyonlara zemin hazırlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında A vitamini eksikliği çok sık karşımıza çıkar. Cilt kurur, kırışmalar kolayca gelişir. Akne ve çıbanlar görülür. Çocuklarda büyüme yavaşlar. A vitamini vücuda retinol olarak alınır. Bu da havuç, domates, elma, kayısı, ıspanak gibi besinlerde betakaroten halinde bulunur. Ayrıca et, balık, sığır karaciğeri, süt, yoğurt, yumurta ve peynirde de bol miktarda bulunur.

Kemik ağrılarım var
Dişetlerim kanıyor. Kemik ağrılarım da var. Bunun sebebi vitamin eksikliği mi? Y. H./İstanbul
Özellikle kemik ve kas dokusu ağrılarında; D vitamini yetersizliği önemli rol oynayabilir. D vitamini; bağırsaklardan kalsiyum ve fosfat emilimini artırarak kemik yapısının korunmasında görev alır. Ayrıca hücrelerin yapısal dengesinin korunmasında rol oynar. D vitamini genelde sardalya başta olmak üzere balık, tereyağı, yumurta, süt peynir, yoğurt, sığır eti ve karaciğeri gibi hayvansal besinlerle alınır. En büyük kaynağı güneş ışığıdır. Güneş ışığı, ciltte D vitamini yapımını sağlar. Eksikliğinde; çocuklarda büyüme durur, kemik şeklinde bozukluklar başlar. Erişkinlerde ise osteoporoz (kemik erimesi) gelişir. Sonuçta kandaki kalsiyum düşerek kaslarda kramplar ve güç kaybı gelişir. Bu bakımdan D vitamini eksikliğinin saptanması ve ona göre takviye edilmesi gerekebilir.

Kansızlığa karşı ne yapılmalı?
Kan değerlerim normal ama kan sayımında düşük çıkıyor. Vitamin eksikliği dediler; doğru mu? U.A./Sinop
Özellikle B6 veya pirdoksin ile B2 vitamini ya da riboflovin ile B12 vitamini eksikliğinde; kansızlık görülür. Kanda B12 vitamini bakılmasında fayda var. Bu kişilerde baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, sinir ve kol-bacak ağrıları gibi şikayetler hızla gelişir. B kompleks (B2, B6, B12) vitaminlerinden kullanılması, şikayetlerin giderilmesinde faydalı olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA