Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

En görkemli açılış

Akdeniz Oyunları'nın açılış törenini izlerken koltuklarım kabardı, ülkemin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle gurur duydum.
Türkiye'nin en önemli spor, kültür ve sanat organizasyonlarının altından başarıyla kalkacağına bir kez daha yürekten inandım. Bu muazzam 'kostümlü provayı' görüp de, 2020 Olimpiyatları'nı İstanbul'a verme konusunda hala tereddüt geçirenlere şaşarım...
Aslında Türkiye, 'imkansızı' başardı. Altı yıl öncesinden organizasyonu Yunanistan'a vermişlerdi. Komşu, ekonomik krizle boğuştuğu için 'mazeret' bildirip Akdeniz Oyunları'ndan sıvıştı. Oyunlara 1.5 yıl kala bize teklif ettiler.
Hiç düşünmeden "Tamam, biz yaparız" dedik ve alasını yaptık.
Yabancı medyanın dolduruşuyla 'Türkiye yanıyor' diye Yunanistan'a kaçan turistler, komşunun beceremediği muazzam açılış törenimizi izlediklerinde nasıl pişman olmuşlardır kim bilir?

PİRİ REİS ETKİSİ
Her şeyden önce; tema olarak, ünlü haritasının 500'üncü yılında Piri Reis'in eksen alınması fikrini ayakta alkışladım.
Kenan Işık'ın hayat verdiği Piri Reis, gece boyunca Akdeniz'in her köşesinden gelen içi tarih ve kültür ile dolu amforaları toplayıp Akdeniz'i dünyanın en baş döndürücü 'kokteyline' dönüştürdü.
ENBE Orkestrası ve Ajda Pekkan tercihlerini de son derece doğru buldum. Fahir Atakoğlu'nun eşsiz müzikleri ise gecenin görkemini artıran önemli unsurlardandı.
Stadyumun zeminini koca bir ekrana dönüştüren şahane teknoloji sayesinde dünyanın oluşumundan itibaren Akdeniz'in medeniyetler üzerindeki müthiş etkisi son derece etkileyici bir tarzda işlendi.
Kleopatra ile Antonius'un ilk kez Tarsus'ta buluşması, Yedi Uyuyanlar ve Kız Kalesi efsanelerinin canlandırılması, Akdeniz'in tarihini değiştiren Osmanlı İmparatorluğu'nun ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması, muhteşem animasyonlarla stadyumun zeminine taşındı.
Ben ki Sema gösterilerinin yerinin sadece Şeb-i Aruz törenleri olduğuna inanan, semazen gösterilerinin kendi ritüelleri dışında sadece 'şov amaçlı' kullanılmasına şiddetle karşı çıkan biri olmama rağmen açılış törenindeki Sema gösterisinden büyülendim. Hele semazenlerin havada uçtuğu o müthiş final beni benden aldı. Nihayet Anadolu'nun dört bir yanından derlenen halk oyunları gösterileriyle 'zenginliğimizi' bir kez daha dosta düşmana gösterme fırsatı bulduk.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Spor Bakanı Suat Çelik, hazır tüm dünya medyası bu geceye odaklanmışken, fırsat bu fırsat deyip siyasi içerikli birer propaganda konuşması yapabilirlerdi ama yapmadılar. Sadece spordan konuşup oyunların ruhuna uygun şekilde 'fairplay'i öne çıkardılar.
Ne yalan söyleyeyim, pek çok olimpiyatın açılışına bile nasip olmayan bu görkem, bana göre Akdeniz Oyunları için fazlaydı. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ekran başında bana bu gururu ve mutluluğu yaşatanların tümüne müteşekkirim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA