Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Çile kuşları isyan etti

İzleyici artık seyrettiği dizilerin apar topar ekrandan kaldırılmasına isyan eder hale geldi. Çalıkuşu dizisinin 30'uncu bölümünde final yapması üzerine, kendilerine 'Çilekuşları' adını veren bir izleyici grubu da sanal âlemde isyan etti. İşte Çilekuşları'nın o haykırışı:
"Yüksel Bey, merhabalar. Size çok geniş bir seyirci kitlesini temsilen yazıyorum. Malumunuz, Çalıkuşu dizisi 30'uncu bölümde final yaptı. Reyting pastasından beklenilen payı alamadığı için finaline karar verilen ne ilk ne de sonuncu dizi bizimki, biliyoruz. Lakin alınan bu kararların sıklığı, bizim incinen adalet duygumuzu onarmaya yetmiyor.
Çalıkuşu reyting anlamında hiçbir zaman zirveye oynamadı, biliyoruz. Çünkü hedef kitlesi farklıydı. Günümüzün hızla tüketilen dizilerinden çok başkaydı konsepti. İçinde edebiyat vardı, şiir vardı, anlatım dili yoğun ve derindi. Deneklere hitap etmedi... Fakat hep çok sevildi.
Kanal, Küçük Ağa'dan daha fazla nemalanmak adına dizinin saatini 23.00'lere kadar çekene dek tatmin edici reyting oranlarına da ulaşıyordu.
Hatta 22.45 gibi bir saatte başlamasına rağmen, aynı gün saat 20.00'de yayınlanan Kurt Seyit ve Şura ile çok yakın oranlar almıştı. Yine de günündeki ve saatindeki bitmek bilmeyen değişikliklere direnemedi. Perşembe gününün yerleşmiş seyirci alışkanlığını değiştiremedi. Bu kez de cumartesi saat 23.00'e çekildi ve final kararı alındı.
Dalgalı reyting karnesine rağmen sosyal medyada hep zirvedeydi. Bölüm hashtag'leri daha dizi başlamadan Türkiye ve dünya genelinde TT (Trend Topic) listesine girdi. Dizi, yayınlanmadığı günlerde bile sosyal medyanın en çok konuşulanlarından oldu.
Her bölümü yalnızca Kanal D'nin resmi sitesinde 1 milyonun üzerinde izlenme aldı. İnternette yapılan anketlerin bir çoğunda birinci çıktı. Dizi bitmesin diye başlattığımız imza kampanyası 12 saat dolmadan dünyanın her bir köşesinden 4 bine ulaştı. Arap ülkelerinde, Rusya'da, Balkanlar'da çok geniş bir kitlesi var ve bu insanlar bu diziyi çok seviyor.
Son sözü reyting söyler, biliyoruz. Fakat bu final kararının, sezon sonuna yalnızca iki ay kala alınmış olmasını kabullenemiyoruz. Dört bölüm sonra final yapıldığında Mayıs ortası olacak. Bir dört bölüm daha dayanmaları ve hiç değilse sezon sonunu görmemiz bu kadar mı zor? Dört bölüm sabreden kanal, bir dört bölüm daha sabredemiyor mu?

NASIL GÜVENECEĞİZ?
Türkiye halkının benliğine yerleşmiş ve Atatürk'ümüzün de baş ucu kitaplarından olan Çalıkuşu'ndan uyarlanan dizi, bu saygısızlığı hak ediyor mu? Hiç değilse sezonu tamamlamak ve en azından 'Biz bu diziyi bir sezon izledik. Azdı ama özdü' diyebilmek isterdik. Kanal D bunu başaramayacak kadar güçsüz bir kanal mı? Reyting mühim evet, peki ya prestij? Başlattığı dizilerin neredeyse yarısını, hatta belki daha fazlasını bitiren bir kanala kim güvenip de dizi izlemeye başlayacak?
Sesimize kulak verir ve düşüncelerimizi duyurmamızda bize yardımcı olursanız, bizleri çok ama çok mutlu edersiniz. Sevgi ve saygılarımızla... Çilekuşları."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA