Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Astım mevsimi geldi nefes alamıyorum

Herkes bahar geldi diye sevinirken ben kaçacak yer arıyorum. Çiçekler ve ağaç tozları yaşamı cehenneme çeviriyor; hafta olmuyor ki astım atağı geçirmeyeyim. İlaçlar da artık fayda etmiyor gibi. Hele bu senenin yazı kışı birbirine karışınca ne yapacağımı bilemez oldum.

Astım; akciğerdeki hava yollarını etkileyen kronik bir durum ve alameti farikası nefes darlığı ile soluk verirken çıkan ıslığa benzer ses. Bu belirtiler devamlı olarak bulunmuyor ve ataklar halinde ortaya çıkıyor. Bu atakları tetikleyenler de; çiçek ve ağaç tozları, kimyasal maddeler, hava kirliliği, hayvansal atıklar, sigara ve stres gibi faktörler. Ataklar kimilerinde hafif ve seyrek görülürken, bazıları için durum daha ciddi olabiliyor. Ağır ataklarda acil olarak tıbbi tedavi gerekiyor; aksi halde yaşam tehdit altına girebiliyor. Astımda; nefes almakta değil, nefes vermekte zorluk vardır.

Uygun egzersiz yapın
Egzersiz; tedbirsiz olarak yapıldığında astımı tetikleyebilirken, uygun ilaçlar ile egzersiz yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Özellikle voleybol, jimnastik gibi durarak yapılan sporlar fayda sağlar. Klorsuz havuzlarda ya da denizde yüzmek tavsiye edilir. Tedavideki ilk etap, astımı tetikleyen sebeplerin tespitidir. Bütün hastalar, ataklar sırasında bronşları genişleten kısa etkili ilaçlar kullanırlar. Bu ilaçlar solunum yollarındaki kasların gevşemesini sağlar. Sprey, tablet ya da şurup olarak alınabilir. Bu ilaçlar kuvvetli ilaçlar oldukları için doktorun önerdiği şekilde kullanılmalı ve fazla kullanımından kaçınılmalı. Hastalığın görülme sıklığı, zamanı ve şiddeti uzun süreli tedavinin şeklini belirlemekte önemlidir. Atakların gelmesini engelleyen, uzun etkili, bronş genişletici ve solunum yolu ile kullanılan kortizonun türü ve dozu buna göre ayarlanır. Hastalıkta belirli bir alerji söz konusu ise alerji aşısı denilen immünoterapi gündeme gelebilir. Her hastalıkta olduğu gibi astımda da korunmak önce gelir. Tetikleyen sebepler tespit edilmeli ve uzak durulmalı. Evde de yapabileceğiniz basit bir solunum testi ile atağın başlamakta olduğunu anlayabilir ve ona göre önlemler alabilirsiniz. Her sene grip aşısı yapılmalı ve sigara dumanından uzak durulmalı. Yüksek oranda kükürt içeren bira, şarap, üzüm, kuru meyve ve konservelere ihtiyatla yaklaşılmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA