Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ne kadar yüksek tezahürat edilirse o kadar çok ağaç dikilecek

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Öyle bir basket maçı düşünün ki atılan her sayı, her seyircnin tezahüratlarıyla yükselen desibele göre yüzlerce tohum topları doğaya bırakılacak. Ne güzel bir amaç, hem örnek hem de gurur.
Anadolu Efes-LDLC Asvel EuroLeague maçından bahsediyorum. Sinan Erdem spor salonunda yerimi aldığımda bu maçın diğerlerinden çok daha başka bir sorumluluğu vardı benim için çünkü sesim ne kadar çok çıkarsa doğaya benim de bir katkım olacaktı. Yanlış okumadınız, karşılaşma içerisinde gerçekleşen desibel ölçer etkinliğinde taraftarlar ne kadar yüksek sesle takımlarını desteklerse kampanyaya o oranda ilave tohum topu eklenecek.



HER SAYI +1 AĞAÇ
İklim krizi ile mücadeleye katkı sağlamak için 2021 yılında 3 milyon tohum topunu tabiatla buluşturma hedefiyle yola çıkan Anadolu Efes'e, Anadolu Efes Spor Kulübü oyuncuları da attıkları sayılarla destek verdi. 'Her Sayı +1 Ağaç Demek' kampanyası kapsamında, Anadolu Efes oyuncularının karşılaşmada attığı her sayı, katlanarak tohum toplarına ve ağaçlara dönüşecek. Böylece galibiyete giden her sayı, orman varlığımıza katkı olacaktı ki öyle de oldu Anadolu Efes maçı kazandı ve tüm sayılar ağaç olmak için tohumlarını doğaya bırakmaya hazır hale geldi.



Anadolu Efes'te maça damga vuran isim her maç olduğu gibi yine Shane Larkin'di. 19 sayı ve 8 asistle hücum yükünü sırtlayan yıldız guard, 4 top çalmayla savunmada da fark yarattı. Sonuç Anadolu Efes: 78-LDLC ASVEL: 72. Şimdi 78 ağaç mı dikilecek diye düşünmeyin çünkü seyirci, tezahürat ederken tohum topu sayısı oldukça fazla. Küresel ısınmanın sonuçları hissedilmeye, iklim değişikliğiyle bağlantılı felaketler ülkeleri ve toplumları etkilemeye başladıkça kamuoyunda dünyanın geleceğine dair kaygılar da giderek yükseliyor. Bu anlamda ekolojik anksiyetemize iyi gelecek bu tohum projeleri çok önemli. 'Çevreci' ve 'eko-bilinçli' daha çok projeye ihtiyaç var.
Ağaçlandırma neden önemli, çünkü ormanlar küresel karbon döngüsünün önemli bir parçasıdır çünkü ağaçlar ve bitkiler fotosentez yoluyla karbondioksiti emer. Örneğin son 30 yılda yeryüzünde gerçekleşen insan kaynaklı karbon salımlarının yaklaşık yüzde 15'ini ormanlar temizledi. Nice tohumlara…



MAÇIN YILDIZI KADIN HAKEM ANNE PANTHER
Anadolu Efes-LDLC Asvel EuroLeague maçının yıldızı elbette oyunculardı ancak karşılaşmada alkışlanması gereken bir başka isim daha vardı, o da Alman kadın hakem Anne Panther.
Anne'in, 2019'da Yunan hakem Vasiliki Tsaroucha'nın eklenmesine kadar EuroLeague'de görev yapan tek kadın hakem olduğunu öğrendim. Bir de belgeseli varmış.
Bu maçta onu izlemek de ayrıca keyifliydi çünkü erkek egemen karşılaşmada kadın bakış açısı ve detaycılık sahadaydı. Eve döner dönmez Euroleague'in Anne için hazırladığı The Anne Panther Story, belgeselini izledim. 1982 doğumlu panther, 23 yaşındayken, Almanya Basketbol Federasyonu tarafından büyükler klasmanında maçlarda görev verilmeye başlanıyor ve 2011'den itibaren Bundesliga maçlarını yönetmeye başlıyor.
2016'da ise ilk kez bir Euroleague maçında görev alıyor. Kariyerindeki ilk Euroleague maçında ise 2019 yılında Real Madrid–CSKA Moskova maçında görevlendiriliyor. Bu maçla ilgili anlattığı bölüm gerçekten harika. Maçta faul verdiği oyuncu için bugün olsa belki vermezdim bile diyor.
Anadolu Efes maçında da faul konusunda çok insaflıydı gerçekten. İşte diyorum kadın bakış açısı başka bir şey, her maça lazım bir Anne Panther. Dilerim Anne gibi maçlarda daha çok kadın hakem görürüz.



Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA