Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

NFT’ler Ukrayna için bağışlanıyor

Sesli dinlemek için tıklayınız.

21. yüzyılda dijital sanat eserlerine biçilen değerler milyon dolarları bulmaya başladı. Her ne kadar bir grup insan hâlâ kabul etmese de çağ değişti ve NFT diye bir gerçek sanat dünyasının tam merkezine oturdu. Bugün ise Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı üzüntü ile takip ederken NFT'lerin savaş için bağışlandığını görüyoruz.
Ukraynalıların NFT'ler aracılığıyla silah ve malzeme satın almasına yardımcı olmak amacıyla kripto para toplanmaya başlandı. Ukrayna hükümeti resmi Twitter hesabı, kripto para bağışlarını kabul etmeye başlayacağını yazdıktan sonra NFT'ler aracılığıyla toplanan 3 milyon dolardan fazla para bağışlandı.



NFT'lerin 21. yüzyılın savaş bonosu olarak devreye girmesiyle Washington Post, 'Ukrayna'daki çatışma dünyanın ilk kripto savaşı' haline geldi diye yazdı. Bir araştırma yazısı için ünlü sanatçı Lorenzo Quinn'e mesaj attığımda ise onun da Ukrayna için bağışladığı NFT'ler olduğunu öğrendim. İtalyan heykeltıraş Lorenzo Quinn, 2 Mart'ta 0.24 ETH (690 dolar) karşılığında 'Ukrayna'yı Destekle, Savaşı Durdur' adlı 100 NFT satacağını duyurdu. Quinn'in izniyle NFT'lerden edinilen gelir, sivilleri destekleyen Ukraynalı hayır kurumlarına gidiyor. Öte yandan Rus kökenli kripto sanat öncüsü Olive Allen, dün 28 Şubat'ta New York'taki Rus konsolosluğu önünde pasaportunu yaktığı bir video paylaştı. Sanatçı, klibi Ukrayna halkı için para toplamak amacıyla tek bir NFT olarak sunuyor.



40 MİLYON DOLAR
Ukrayna savaşını protesto eden Rusları hayranlıkla takip ediyorum... Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, tüm dünyada olduğu kadar Ruslar arasında da tepki topluyor, hatta bazı Rus vatandaşlar, Ukrayna halkını kripto para ile desteklemek istiyor. Ünlü Rus animasyon yapımcısı Pavel Muntyan başlattığı yardım kampanyasıyla, Rusya Başsavcılığı tarafından 20 yıla kadar hapis cezası uyarısı ile karşı karşıya kaldı ama bu çıkış sonrası Muntyan, Rusları kripto para bağışlamaya davet etti. Animasyon sanatçısı, Rusların kripto yoluyla kimliklerini açıklamadan kripto para zincirleri üzerinden bağış yapabileceklerini söyledi. Kampanya kapsamında toplanan kripto paraların değeri 40 milyon dolara yaklaştı.



ADIMLARINIZLA DESTEK OLUN
Attığınız her bir adımla Ukrayna'daki çocuklara destek olabileceğiniz biliyor muydunuz? Yanlış duymadınız, Help Steps'te adımlarınızı HS'ye dönüştürüp ardından UNICEF'e bağışlayabiliyorsunuz. UNICEF, Ukraynalı çocukları üç alanda destekleyecek:
1. Güvenli suya erişimi artıracak.
2. Sağlık, hijyen ve acil durum eğitim malzemeleri ulaştırılacak.
3. Psikososyal destek sağlanacak.
Help Steps, kullanıcıyı bağış ve yardım motivasyonu ile daha çok yürümeye teşvik eden 'sağlık ve iyilik dolu yaşam' mottolu bir mobil uygulama. Hadi daha çok adım atalım, adımlarımız UNICEF'e bağış olarak gitsin.



OSCAR KARARI EMEKÇİLERE HAKSIZLIK MI?
'Suyun Sesi' ve 'Pan'ın Labirenti' filmleriyle iki kez En İyi Yönetmen Oscar'ı kazanan Meksikalı yönetmen Guillermo Del Toro, 2022 Oscar ödüllerinde bazı kategorilerdeki kazananların canlı yayında açıklanmama kararına tepki gösterdi. Toro eleştirisinde yüzde 100 haklı çünkü bu birçok emekçiye haksızlık.
Del Toro, "Biz filmleri tek başımıza yapmıyoruz, onlarla birlikte yapıyoruz. Bizimle çalışan insanlar pandemide riske girdiler. Böyle bir şeyin yapılacaksa bile o yıl bu yıl değildi. Bu isimlerinin yüksek sesle söylenmesi gerekirdi" dedi.
Akademi, Toro'yu dikkate alıp reyting uğruna emekçilerin de orada var olabilmesini sağlamalıdır, aksi takdirde bu eleştiriler sonrası prestij kaybı kaçınılmaz olur.

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA