Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Bodrum evleri Ergin İnan’a kavuştu

Çağdaş sanat eserleri bu yaz seyahate çıktı ve hepsi anlaşmış gibi Bodrum'da konuşlandı. Ama satılıyor mu satılmıyor mu, gerek var mıydı bu kadar sergi açılmasına diye tartışmalar sürüyor. Gerçekçi olursak her sanatçının eseri çok satamıyor tabii ki. Durum İstanbul'dakiyle aynı ancak bazı isimler var ki eserlerini almak isteyenler Bodrum'da da sıraya girdi. Bunlardan biri Türk resim sanatının yaşayan en önemli temsilcisi Ergin İnan. Geçtiğimiz günlerde açılan sergisiyle beraber neredeyse tüm yazlık evler İnan'a kavuştu. Kendisiyle özdeşleşen çizgilerini, kendi söylemiyle 1970'lerden başlayarak kelebek, yusufçuk gibi böcekler ya da sürüngenler, embriyonik insan figürleri, eski kültürlerin imgeleri, su damlaları, kaligrafi, Latin ve Arap harfleri ile yazılmış metinler ve çok canlı renkler kullandığı belli başlı öğeler oldu.



Biçimsel açıdan bir su kadar akıcı ve arkalarında suretin uçucu tasını bırakan bedenler, ruhun farklı hallerine gönderme yapan iç içe geçmiş çift perspektifli yüzler ve gözler, mikrokozmosun gizemini görsel bir atlasa çeviren doğa sergisi, İslam dünyasının tasavvufi yönünü imgeleştiren yıldızname, falname, tılsım, mühür ve kaligrafik yazının plastik yapısı, vücudun el ve ayak gibi or- ganlarına atfedilen büyüsel bir bakış İnan'ın görsel belleğinin yansımaları...



Haklı olarak onun sanatı, birbirlerine bir zincir gibi bağlı kültürlerin yaydığı görsel ve düşünsel enerjiden beslenir. Doğu coğrafyasını soluyan bir sanatçı olarak Ergin İnan, Ön Asya'nın mistik inanç ritüelleri ile ilgilenir, Batı'nın akılcı ve eleştirel form dilinin sınırları içerisinde gezinir. Mesnevi'nin aşk, ışık, beden ve inanç fikri ile varoluşçuluğun dünyayı anlama ve anlamlandırma çabasını yan yana getirir. Ayrıca tüm insanlığı ilgilendiren yaratılış teorileri de onun resimsel dilini yönlendiren bir başka düşünsel açılımdır. Tarihin çok parçalı seyir ve kimliğine saygı gösteren beden ve düşüncesini, varoluşsal bir dünyanın kültürel ve düşünsel değerlerine açan bir bakış açısıdır bu. İşte bu nedenlerden Bodrum evleri İnan'sız kalmayacak. Meraklısı için sergi 15 Ağustos'a kadar görülebilir.

LAHİT 'EROS BAŞI'NA KAVUŞTU
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurt dışına kaçırılan Anadolu'ya ait kültürel mirasları ülkemize geri getirme konusundaki başarıları takdire şayan. Geçtiğimiz yıl tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında 413 eser Türkiye'ye geri getirildi. Sanıyorum bu rakam 2023'de iki katına çıkacak. En son dünyanın en büyük ve en ağır lahitlerinden biri olduğu bilinen Sidamara Lahiti'nin eksik parçası olan Eros Başı, Londra'dan Türkiye'ye getirildi.



Ne mutlu ki İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde de ziyarete açıldı. Getirilen parça, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile Victoria&Albert Müzesi uzman restoratörlerinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri çalışmalarla lahitte ait olduğu noktaya yerleştirildi. Roma Dönemi, milattan sonra 250'li yıllara tarihlenen sütunlu lahit, 32 tonluk ağırlığı ile dünyanın en ağır lahitlerinden biri olarak biliniyor.



İngiliz Askeri Başkonsolos Charles Wilson'ın 1882'de keşfettiği ve taşınamadığı için yeniden toprak altına gömülen lahitten ayrılmış yüksek kabartmalardan biri olan Eros Başı'nın Londra'ya götürüldüğü ortaya çıkmıştı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, 2010 yılında Dr. Şehrazat Karagöz'ün konuyu yeniden gündeme taşıyan araştırması ile Eros Başı'nın lahit ile birlikte sergilenmesi konusunu Victoria&Albert Müzesi'ne iletti. Müzeler arasında imzalanan protokolle yerine yerleştirildi. Eserlerimizin yuvasına dönmesi dileğiyle....

BALON FESTİVALİ KAÇMAZ!
Uluslararası Kapadokya Balon Festivali 'BalonFest'22', bu yıl da şahane bir programla hayata geçiyor. Özel tasarımlı balonlar ve night glow gösterileriyle renklenecek festivalde, Edis ve Zeynep Bastık konserleri olacak. 21-24 Temmuz tarihleri arasında Göreme Festival Alanı'nda yapılacak olan festival, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya'ya İngiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Brezilya, İspanya, Makedonya,



Slovenya ve Türkiye olmak üzere 12 farklı ülkeden, 25 figürlü balon ile 15 klasik sıcak hava balonunu misafirleriyle buluşturacak. Vecihi Hürkuş kısa film gösterimi, balon içi ve salıncak fotoğraf aktiviteleri, paraşütle atlayış, keşif sahneleri, sis ve lazer gösterileri katılımcılarla buluşacak. İlk gün ise Anadolu Ateşi sahnede olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA