Türkiye'nin en iyi haber sitesi
GÜNAYDIN'LA KANTİN

Telaffuzu zor ünlüler

Bir sürü gencimizin söylerken zorlandığı, söylerken karizmasıyla beraber yerle bir olduğu ünlülerin son zamanlarda çoğaldığı bir gerçek. Özellikle geçtiğimiz haftalarda önerdiğimiz 'True Detective' dizisi birçok gencimizin başını yakmış. Kantin'den öğrendiği bu muhteşem detayı arkadaşlarıyla paylaşırken, sık karşılaşılan 'Başrollerinde kim oynuyor?' sorusu onları hazırlıksız yakalamakta gecikmemiş. Sırf bunlardan dolayı sessizliklerini koruyup film önermeyenlerin bile olduğu gelen haberler arasında. Biz de gençlerimizin arasında problem olan bu olaya el attık ve rahatça filmler önerebilelim diye, telaffuzu zor ünlüleri ayağınıza getirdik. Şimdi ufak ve etkili ipuçlarıyla rahatça film konuşabileceksiniz.

Benedict Cumberbatch
Buraya ilk olarak bizi en çok zorlayan ve aynı zamanda en popüler olanı aldık. Çünkü Benedict Cumberbatch; gerek 'Sherlock' ile, gerekse ardı ardına oynadığı muhteşem filmlerle beraber gönüllerimizde taht kurmayı başardı. Ama aynı şeyi dillerimiz için söyleyemiyoruz ne yazık ki! Çünkü 'kumberbah' telaffuzunu da duymuş olan biri olarak yazıyorum size. Gözlerimin önünde yitip gitti insanlar. Çünkü seviyorlardı bu adamı. Karizmasıyla da ayrı bir havası olan oyuncumuzun filmlerini övmek istiyorlardı. Ancak ismin söylenmesiyle beraber o mükemmel adam gidiyor; yerine belirsizlik, hayata karşı bir duygusuzluk başlıyordu. İlk olarak oluşan bu boşluğu giderelim sizlerle. Telaffuzu 'Benedikt kambırbaç' bu oyuncumuzun isminin. Birinci yapmanız gereken 'k' ve 't' harflerini bir arada söyleyebilmek. Tabii siz dümdüz söylemeyin. Bizim 'baç' diye geçiştirdiğimiz yerde dört-beş tane harf var. O havayı da ağzınızda yayarak verin.


Matthew McConaughey
Yazımızın başında değindiğimiz 'True Detective'in ünlü oyuncusuna geldik. Daha ismini okuduğunuz zaman kafanızda soru işaretlerinin oluştuğunu görür gibiyim. Yazının tamamını okumadan sakın bir arkadaşınıza 'Aaa bak kimi yazmışlar!' gibi tepkiler vermeyin. Sakin kalın. Burada önemli olan şey özgüven. Çünkü telaffuzda bir yerden sonra isim akıp gidiyor. Bu oyuncumuzun telaffuzu da 'Mathiv makanahey'. Aslında her şey bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi bu isimde. Başta çok zor gelebilir. Özellikle soyadını söylerken birçok eleştiriye maruz kalabilirsiniz. Hiçbirini kafanıza takmayın. Önce 'Mathiv' deyin ve sonra salın kendinizi. 'Makanahey'in dudaklarınızın arasından süzülüşünü fark etmeyeceksiniz bile. Artık günlük hayatta sıkça övdüğünüz bir isim haline gelecek.

Maggie Gyllenhaal
'Sekreter' filmiyle hafızamıza kazınmış güzelliğiyle bizi büyülemeyi başarmıştır. Ancak 2000'lerin başında isminin telaffuzuyla gençlerin başına bela olduğu da bir gerçek. Tam uzun zamandır filmde oynamıyor derken bir de gitti 'Batman Kara Şövalye'de rol aldı. Ben filmden çıkanlar gördüm bu yüzden. İnsanlar yaka silkiyor , 'Yeter artık bir daha aynı korkuyu yaşayamam ben!' diye isyan ediyorlardı. Filmin büyük yankıları ve çok iyi olması onlar için bir başka kabustu sadece. Ancak şimdi korkularından filmi izleyemeyen, kalbi dayanmayan insanlar için söylüyoruz: Bu oyuncunun isminin telaffuzu 'Megi Cilınhol'. Aslında önceki verdiğimiz örneklerden daha kolay ve içten. Sadece böyle uzun isimlere Hollanda teknik direktörü muamelesi yapmayı bırakın. 'Giylenhaal' diye telaffuz etmeye çalışanların sayısı neredeyse yüzde 95.

Scarlett Johansson
İşte şimdi aslında gizliden gizliye insanlara en büyük problemi çıkaran insana geldik. Aslında yine bir Amerikalı olmasından dolayı telaffuzu yukarıda izlediğimiz yollardan yapacağız. Ama aynı zamanda oyuncunun Danimarka asıllı olması da soy isminin farklı telaffuzlarını beraberinde getiriyor. Özellikle yukarıdaki çalışmalarımızdan sonra hala bu ismi 'Yohansson' diye okuyan insanlara kızar ve derhal onların yazıyı terk etmelerini isterdim. Ancak uzun bir süre, biz de ekip olarak nasıl okunacağını kararlaştıramamış ve kendi aramızda Scarlett Johansson hakkında konuşmama kararı almıştık. Ancak yeni oynadığı filminde gönüllerimize su serpen bir trailer yayınlandı ve başında kendini tanıttı. Kendi ağzından isminin telaffuzunu duymanın verdiği rahatlıkla artık istediğimiz gibi Scarlett Johansson övebiliyoruz. Oyuncunun telaffuzu 'Sk- (oa)rlet Cohensın'. Burada dikkatinizi çektiği üzere gayet akıcı bir soy ismi telaffuzuna sahip. Ancak yıllardır dümdüz söylediğimiz baş kısmına biraz çalışmamız gerek. Çünkü orada 'o' ve 'a' yı birlikte çıkararak aslında ikisi de değilmiş gibi bir hava vermemiz lazım. Tabii ki başlarda bu çok zor. O yüzden soy ismiyle yetinin şimdilik. Zamanla kendiliğinden ön ismin de yerli yerine oturduğunu göreceksiniz.

Martin Scorsese
Son olarak da kültürlü görünmeniz için ipuçları vereceğiz sizlere. Bizim insanımız genelde film izlemez, izlese de yönetmeni umurunda olmaz. İşte şimdi siz hem yönetmeni bilecek, hem de bilenlere karşı telaffuzunuzla göz dolduracaksınız. 'Taxi Driver', 'Goodfellas' ve 'The Departed' gibi kült filmleri yöneten yönetmenimizin isminin telaffuzu 'Martin Scorsesi'. Dümdüz söyleyen insanların yanında telaffuzunuzu konuşturun ve kafa karışıklığına yol açın. 'Scorsese' diye söyleyenlerin yüzlerinde oluşan ifade, size artı genel kültür puanı olarak yansıyacaktır. Verdiğimiz bu tüyolarla biraz olsa da rahatlayacaksınız. Artık filmlerle ilgili konu açıldığında çok daha rahat ve özgüvenli olacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA