Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

Şimdi maestro olmak da zor

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayınlanan bir sohbet programında müzik camiası hakkında söyledikleri ile gündeme oturan Nükhet Duru, bugün benim köşemin konusu… Röportajın tamamını dinledim, benim en çok ilgimi çeken iki konu vardı… Birincisi Duru'nun "Şimdilerde nerede duysanız, sesini tanıyacağınız şarkıcılar, sesler kalmadı" sözleriydi. Bence doğru bir tespit. Çünkü zaman değişiyor, teknoloji çağındayız ve her şey artık elektronik. Artık harkes şarkı söylüyor ve herkes birbirine yakın sound'lar kullanıyor.



Şarkıcıların sesleri üzerinde günlerce milimetrik çalışmalar yapılıyor ve ortaya kusursuzmuş gibi görünen ama mekanik bir sonuç çıkıyor. Tabii ki özel yeteneği olan şarkıcıları tenzih ediyorum. Ne yazık ki Duru çok haklı… Duru'nun ikinci açıklamasına gelince… "Eskiden detone olduğumuzda orkestra şefinden dayak yerdik" sözleri… Gerçekten eskiden usta-çırak ilişkisi gibi bir düzen vardı. Kötü sonuç ya da çalışma maestroyu çıldırtırdı. Fakat gelinen noktada iş tersine döndü. Şimdi şarkı söyleyenler maestroyu fırça yemek için değil fırçalamak için tutuyor. Eğer berbat seslerinin terbiye edildiği bir çalışma ortaya çıkmazsa 'dayak yiyen' şarkıcılar değil şefler oluyor… Dayak yeme sözünü elbette mecazi anlamda kullandım ama ne yazık ki durum bu… Hatta eskiden 'Herkes şarkı söyleyebilsin, tekelleşme olmasın, müzikte farklı renkler iyidir' diye düşünüyordum ama gerçekten işin çivisi çıktı.




WAXY
YAPARSA…
Türk rap'inin son dönemde en çok beğeni alan ve hatta rekorlar kıran şarkılarının (Vur, Affetmem, Yaptırcaz Tırnaklarını, Bingo ve Gayri Meşru gibi) prodüktörü olan WAXY, şimdilerde yeni bir iş birliği içinde. WAXY, 'Koşturmaca' isimli eserde ASHA ile çalışmış. Çok da iyi yapmış. Şarkıyı hemen listeme ekledim. Onun prodüktör olarak değil de eser olarak çıkardığı ilk şarkısı olan 'Bebeğim'i okurlarım iyi bilir. Bu şarkının da ondan kalır yanı yok. Bana kalırsa sıra dışı diye nitelendirebileceğim yeteneği ve sahnedeki etkileyici performansıyla WAXY, müziğin sınırlarını zorlayan bir rap'çi…



SULU GÖZ

YAPTIĞI başarılı cover şarkısı 'Saz mı caz mı' ile müzik camiasında fırtınalar estiren genç popçu Çağla yeni bir cover'la huzurlarda… Sözü ve müziği Serdar Ortaç'a ait 'Sulu Göz' parçası önüme düştü. Çağla, bu şarkıyı da bir önceki çalışması kadar başarılı yorumlamış. Öncelikle şarkı, sesine ve tarzına uymuş. Başarılı düzenlemenin altında ise Emirhan Cengiz imzası var. Şimdilerde sadece dijital mecralarda değil sokak ve kafelerde de karşıma çıkmaya başladı. Çağla'nın müzik yolculuğunda önünün açık olduğuna inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA