Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mutfağımızdaki Meksikalı

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, son yıllarda mutfaklarımızda yerini sağlamlaştıran Meksika fasulyeli tariflere yer veriyorum. Güney Meksika ve Orta Amerika'da 7 bin yıldan beri tüketilmekte olan Meksika fasulyesi, İspanyol kaşiflerin Peru'da 15'inci yüzyıldaki keşfiyle Avrupa'da da yaygınlaşmış. Ben bugün sizlere altın günlerinin vazgeçilmezi olan Meksika fasulyeli salata, Meksika fasulyeli tortilla ve Meksika fasulyeli bir makarna salatası yaptım. Umarım beğenirsiniz.

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN
Meksika fasulyesi, ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi, diğer fasulyelere kıyasla antioksidan içerdiği bilinmektedir. İçeriğindeki magnezyum oranının çok yüksek olması nedeni ile tüketildiği zaman kaygı, bitkinlik ve yorgunluk gibi ileri gelen rahatsızlıkların giderilmesi sağlar. İnsan sağlığı açısından çok faydalı olan antioksidan, magnezyum dışında bir de lif kaynağı olarak da bilinen Meksika fasulyesi, insanın daha sağlıklı olması için etkili bir besindir. Meksika fasulyesinin faydaları ve özellikleri saymakla bitmez. Meksika fasulyesi kanser riskini azaltır, kalp ve kemik sağlığına yardımcı olur, kan basıncını düzenler, kolon fonksiyonlarını ve menopoz belirtilerini azaltır ve kolesterol seviyesini de düzenleyen çok faydalı bir besin maddesidir. İçeriğinde yüksek miktarda protein bulunduğundan Meksika fasulyesi tüketen insanların et yemiş kadar protein aldığı bilinir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

LEZZETLİ MEKKA FASULYELERİ İÇİN...
Meksika fasulyesini kabuğu ile tüketin. Protein, lif ve nişasta gibi bitkisel besinler açısından zengindir. Besin kaybını azaltmamak için düdüklü tencerede tuz eklemeden kısa sürede haşlamanızı öneririm. Fasulyenin pişme süresini kısaltmak, besin değerini arttırmak ve gaz yapıcı bileşenleri uzaklaştırmak için ıslatılması gerekir. Soğuk suda yıkadıktan sonra sekiz saat ıslatın.

MEKSİKA FASULYESİNİN FAYDALARI
Meksika fasulyesi magnezyum kaynağıdır. Magnezyum eksikliğinin neden olduğu kaygı, bitkinlik ve yorgunluk hissinin giderilmesinde etkilidir.
Meksika fasulyesi lif deposudur.
Meksika fasulyesi güçlü bir protein kaynağıdır.
Yapılan araştırmalar, Meksika fasulyesinin kanser riskini azalttığını göstermektedir.
Meksika fasulyesi, yaban mersininden daha güçlü bir antioksidandır.
Kalp ve kemik sağlığını destekler.
Meksika fasulyesinin diğer önemli ve şaşırtıcı bir faydası da şeker emilimini yavaşlattığı için kan şekerinizi düzenliyor olması ve böylece çabuk acıktırmamasıdır. Yani kan şekeriniz çok yükselmediği için açlık hissi yaşatmaz. Bu özelliği sayesinde Meksika fasulyesi tüketerek siz de daha kolay kilo verebilirsiniz.

MEKSİKA FASULYELİ TORTİLLA
5-6 adet arpacık soğan
1 parça közlenmiş kırmızı biber
2-3 dal fesleğen
1 su bardağı haşlanmış Meksika fasulyesi
1 çay bardağı konserve mısır
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı keten tohumu
Tuz
Karabiber
1 su bardağı rendelenmiş çedar peyniri

Yapılışı: Arpacık soğanlar, közlenmiş kırmızı biber ve fesleğeni ince kıyıp geniş bir tavaya alıyoruz. Haşlanmış Meksika fasulyesi, mısır ve tereyağını ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar soteliyoruz. Keten tohumu, tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alıyoruz. İç harcı tortilla ekmeklerinin üzerine paylaştırıyoruz. Üzerlerine rendelenmiş çedar peyniri serpip ikiye katlıyoruz ya da dürüm şeklinde sarıyoruz ve tost makinesinde basıyoruz. Ortadan ikiye kesip sıcak servis yapıyoruz.

MEKSİKA FASULYELİ MAKARNA SALATASI
1 su bardağı tam buğday makarna
1 çay bardağı haşlanmış meksika fasulyesi
2 sap taze soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 adet salatalık
Bir tutam maydanoz
Bir tutam dereotu
2-3 adet çeri domates

Sosu için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Kekik
Pul biber

Yapılışı: Makarnaları haşlıyoruz. Diğer tüm malzemeleri ince ince doğruyoruz. Fasulyeleri, makarnayı ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Üzerine hazırladığımız sosu ilave ediyoruz ve servis ediyoruz.

MEKSİKA FASULYESİ SALATASI
1 adet küçük boy meksika fasulyesi konservesi
5-6 dal yeşil soğan
1 çay bardağı haşlanmış ya da konserve mısır
2 adet közlenmiş kırmızı biber
Yarım demet dereotu
4 adet kornişon salatalık turşusu
Tuz
Zeytinyağı
Yarım limon suyu

Yapılışı: Meksika fasulyesini süzgece koyup bol soğuk suyla yıkayıp süzdürüyoruz. Yeşillikleri incecik kıyıyoruz. Közlenmiş kırmızı biberleri ve kornişonları küçük küpler şeklinde doğruyoruz. Tüm malzemeleri derin bir kaba aktarıyoruz. Üzerine tuz, limon suyu ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA