Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kastamonu lezzetleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Kastamonu'ya konuk oluyoruz. Kastamonu mutfağı, yörenin ormanlarında yetişen tarımsal ürünlerin, et ve hamur işiyle harmanlanmasıyla ortaya çıkmış. 800'den fazla yemek türüne rastlanan Kastamonu mutfağında, farklı yörelerden yaklaşık 500 yemek yer alıyor. Bakalım Kastamonu sofrasında bizleri hangi lezzetler karşılıyor...

PATATES PAÇASI

MALZEMELER
3 adet patates
1 yemek kaşığı nişasta
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Pul biber
Tereyağ
Salça
Kuru nane
YAPILIŞI: Haşlayıp kabuğunu soyduğumuz patatesleri büyük büyük doğrayıp bir kaba alıyoruz. Üzerine yoğurdu ve ince ince kıyılmış ya da ezilmiş sarımsaklar ile nişasta, tuz ve pul biber ekleyip blender'dan geçiriyoruz. Tencerenin dibine tereyağı koyuyoruz. Tereyağ kızınca karışıma ekleyip 5 dakika pişiriyoruz. Sos tavasında tereyağını kızdırıyoruz. Üzerine salçayı ekleyip kavrulmuş salça kokusu burnumuza gelince naneyi ilave ediyoruz. Nane kokusunu bırakınca sosun altını kapatıyoruz.

TAVUKLU BANDUMA

MALZEMELER
2 tavuk göğsü
2 su bardak tavuk suyu
Banduma özel yufkası
100 gr. tereyağı
Karabiber
1 bardak dövülmüş ceviz
YAPILIŞI: İlk olarak tavuk etlerini tencereye alıyoruz. Üzerine su koyup haşlıyoruz. Piştikten sonra suyunu süzerek kenara alıp tavuk etlerini küçük parçalar halinde elimizle didikliyoruz. Banduma yufkası, özel bir yufkadır. Elinizde yoksa, normal yufkayı üç parmak kalınlığında şeritler halinde keserek hazırlıyoruz. Ayrı bir tencerede tereyağını eritiyoruz. Geniş ve yuvarlak bir tepsiye alıyoruz. Ayrı bir tencerede tavuk sularını kaynatıyoruz. Kaynayan tavuk suyunun içine yufkalarımızı batıyoruz. Hemen tepsiye yayıyoruz. Bunu iki sıra, üç kat yapıyoruz. Daha sonra yufkalarımızı halka şeklinde diziyoruz. Ardından tavuk suyuna batırarak devam ediyoruz. Aralarına ve katlarına dövülmüş cevizleri atıyoruz. Üzerine tüm tereyağını döküyoruz. En sonunda ceviz gezdirip sıcak olarak servis ediyoruz.

KASTAMONU USULÜ EKŞİLİ PİLAV

MALZEMELER
2 su bardağı siyez bulguru
5 su bardağı su
1 bağ taze ebegümeci
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze ısırgan otu
5-6 adet taze asma yaprağı
1 demet taze nane
3 orta boy kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağ
3 su bardağı ekşi ayran veya 2 kase yoğurt
Yeterince tuz
İsteğe göre karabiber ve pul biber
YAPILIŞI: Tencereye sıvı yağı koyuyoruz. Ardından doğradığımız kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz soğana salçayı ekliyoruz. Bir-iki saat öncesinden ılık suda ıslattığımız siyez bulgurunu ve 5 su bardağı suyu tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yandan tüm yeşillikleri yıkayıp elle küçük parçalara ayırıyoruz. Bulgur pişince yeşillikleri tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz. Üç su bardağı ekşi ayran veya yoğurdu da bu karışıma ilave ediyoruz. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Ekşili pilavın üzerine kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA