Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Anadolu’nun lezzet mozaiği

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı' nda bugün Anadolu'nun gizli saklı kalan lezzet arşivlerini araştırıyoruz.



KİLİS'TEN KÜBBÜLMÜŞVİYYE
MALZEMELER
3 su bardağı köftelik bulgur
300 gr. yağsız ve sinirsiz koyun veya dana eti kıyma
300 gr. koyun gömlek yağı
1 adet soğan
1/2 kase ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı nane,
Karabiber, tuz ve tatlı toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Bulgurun üzerine soğanı küçük parçacıklar halinde doğruyoruz. Nane, kırmızı biber ve tuz ekliyoruz. Biraz yoğurduktan sonra yağsız eti de ilave edip, sakız kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Diğer yandan küçük bir tepsiye içyağını ufak ufak doğruyoruz. Sakız gibi olana kadar sıcak su yardımı ile yoğuruyoruz. Yoğrulmuş içyağına tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, ceviz içi ve tarçın ekliyoruz. Küçük parçalara ayırıyoruz. Sıkıp içli köfte şeklinde hatta biraz daha büyük oyuyoruz. İçine hazırlanmış olan bir badem büyüklüğündeki içyağından koyuyoruz. Ağzını kapatıyoruz. Fırınlıyoruz.



IĞDIR'DAN KATIK AŞI

MALZEMELER
Yarım su bardağı pirinç (iyice haşlanmış)
1 çay bardağı lepe (kırılmış nohut)
200 gr. ıspanak
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4-5 sap kereviz yaprakları veya biraz pazı
300–400 gr. yoğurt
Su
Tuz
YAPILIŞI: Öncelikle pirinç haşlanır. Diğer yandan da ıspanak, kereviz, maydanoz, dereotu vs. yıkanır ve ince ince doğranıp haşlanır. Yoğurt iyice çırpılıp diğer tüm malzemeler ilave edilip karıştırılır. Su ile kıvamı bulunup servis edilir.



NİĞDE'DEN PİRİNÇLİ ELMA DOLMASI
MALZEMELER
8 adet orta boy Niğde elması
1 çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kıyma
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
5 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
YAPILIŞI: Elmaların kabukları soyulur. Şekilleri bozulmadan sap kısmından başlanarak elmalar parçalanmadan oyulur. Elmalar kararmasın diye limonlu suya konur. Ayrı bir kapta yıkanmış pirinç, kıyma, yağ ve tuz harmanlanır. Çay kaşığı yardımı ile elmaların oyuk kısmına dikkatlice doldurulur. Tencereye dizilir. Üstüne toz şeker serpilerek suyu ayarlanır. Pirinçler açılıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.



DENİZLİ'DEN MISIR GÖMBESİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 kg. mısır unu
1 bardak süt
1 kaşık şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya ve 1 bardak su
İÇİ İÇİN:
Kıyma
Karabiber
Yeşilbiber
Tuz
Soğan
YAPILIŞI: Hamur malzemeleri karıştırılarak hamur elde edilir. Hamur bir süre dinlendirildikten sonra ikiye bölünür. Yağlanmış bir tepsiye hamurun bir parçası ince bir şekilde açılıp yerleştirilir. Hazırlamış olduğumuz iç malzeme soğuk olarak tepsinin içine dökülür. Sonra diğer hamur ince bir şekilde malzemenin üzerine kapatılır. Yağlanıp 180 derece fırında pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA