Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Zonguldak sofrası

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Zonguldak'tayız. Zonguldak, yöresel özelliklerine sahip çıkmaya çalışan mutfağı ve lezzetli yemekleriyle de ünlü bir ilimiz. Zonguldak, oluşan göç nedeniyle başka bölgelerden gelen insanların kültürleriyle beraber değişim geçirmiştir. Bu çok kültürlülük yemeklere de yansımıştır. Zonguldak'ta yemekler çoğunlukla sebze ve tahıl ağırlıklıdır. İşte Zonguldak'ın en meşhur lezzetlerinden birkaçı… Umarım beğenirsiniz.



CEVİZLİ
KÖMEÇ
MALZEMELER
Yarım paket yaş maya
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Çeyrek su bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
Sıvı yağ
İri dövülmüş ceviz
ÜZERİNE:
Yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
YAPILIŞI: Hamuru için; bütün malzemeleri sırasıyla ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun, üzerini bir bezle örterek mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru biraz daha yoğurarak üç bezeye ayırın. Bir bezeyi 30-40 santim büyüklüğünde açın, üzerine sıvı yağ gezdirip her tarafına yayın. Üzerine ceviz serpiştirin. Yufkayı rulo yapın ve yağlanmış fırın tepsisine koyun. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıp ilk yaptığınız bezenin etrafına sarın. Üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu ve susam serpin. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.



PIRASALI
MANCAR
MALZEMELER
1 kg. pırasa
2 su bardağı barbunya
1 çay bardağı bulgur
4 yemek kaşığı domates püresi veya 1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
YAPILIŞI:
İki su bardağı barbunyayı, üzerine sıcak su ekleyerek haşlayın. Pırasaları yeşil yaprakları ile birlikte doğrayın, iyice yıkayıp suyunu süzün. Genişçe bir tencereye biraz sıvı yağ koyun, üzerine dört yemek kaşığı domates püresi ya da bir yemek kaşığı domates salçasını ekleyin, domatesin kokusu çıkana kadar kavurun. Pırasaları tencereye koyun. Üzerine iki çay kaşığı tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık beş dakika kadar kendi halinde yumuşamaya bırakın. Haşlanan barbunyanın suyunu süzün, bir çay bardağı bulgurla birlikte tencereye koyun. Üzerine çıkmayacak kadar su ekleyip biraz daha pişirin.



UĞMAÇ ÇORBASI
MALZEMELER
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1.5 yemek kaşığı su
Tuz
YAPILIŞI: İki tepeleme yemek kaşığı unu bir tabağa alın, üstüne 1.5 yemek kaşığı suyu döküp ufalayarak karıştırın. Üstüne yavaş yavaş kalan unu da ekleyerek iyice karıştırın ve ovarak top top olmasını sağlayın. Hamur haline gelmeyecek, pütürlü şekilde olacaktır. İki bardak sütü ocağa alın, içine yarım tatlı kaşığı tuz atarak kaynatın. Süt kaynarken, hazırladığınız pütürlü hamuru yavaş yavaş içine ekleyin. Orta ateşte üç-beş dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA