Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şekerpare Hatun’un tatlısı

Geleneksel Türk tatlılarının en sevilenlerinden şekerpare; pastane, kafe ve restoranların olmazsa olmaz tatlılarından biridir. Çünkü ustalıkla yapılan, tam kıvamında ve lezzetinde bir şekerpareye karşı koymak oldukça zordur.. Osmanlı dönemi saray mutfağından günümüze kadar gelen bu lezzet, şimdilerde farklı malzemeler ile yapılabiliyor olsa da geleneksel şekerpare tarifinin püf noktası irmik ve şerbettir. Teknik olarak kurabiye ile benzerlik gösteren şekerparenin hamurunda mutlaka irmik bulunması gerekiyor. Diğer yandan şekerpareyi şekerpare yapan temel malzemenin şerbet olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda şeker ve suyun da çok önemli malzemelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.



150 KİLOLUK ŞEKERPARE HATUN
İLE PADİŞAH DELİ İBRAHİM'İN AŞKI
ÖNCESİNDE iki evlilik yapmış olan Zehra Şehsuvar Hatun'un padişahın ilgisini çekeceği düşünülmemiş ve hareme veznedar olması için getirtilmişti. Kösem Sultan'ın gözüne girmek için bağlılığını hiç bozmadan çalışan Zehra Şehsuvar Hatun, kısa sürede haremde yükseldi. Bir süre sonra Sultan İbrahim'le karşılaşan Zehra Şehsuvar Hatun, padişahın ilgisini çekti. Saraya doldurulan yerli yabancı yüzlerce hatun arasından hiçbiri padişahı bu kadar etkilememiş ve iyi edememişti. Zehra Şehsuvar Hatun, Padişah Deli İbrahim için meğerse biçilmiş kaftandı! 150 kilo olduğu için Padişah Deli İbrahim ona Şekerpare adını verdi. Şekerpare Hatun, Sultan İbrahim tarafından çok sevildi ve sürekli olarak ödüllendirildi.

Şekerpare ismi nereden geliyor?
TARİHİ dönemde hem 'şeker-pâre' hem de 'şeker-bûre' olarak geçiyor. Şeker-bûre'deki bûre Farsça börek anlamına geliyor. Böylece 'şeker böreği' demek oluyor. Şeker-pâre'deki 'pâre' ise yine Farsça 'parça' anlamındadır. Şeker-pâre, şeker parçası anlamında kullanılıyor.

Nefis bir şekerpare için püf noktaları
GENELLİKLE şerbetli tatlılarda oda sıcaklığındaki bir şerbet ile sıcak haldeki tatlının birleşmesi gerekiyor. Ancak şekerpare bu noktada diğer şerbetli tatlılardan farklılaşıyor. Çünkü şekerpare yaparken şerbetin kaynar halde, şekerpare kurabiyesinin de fırından yeni çıkmış olması gerekiyor.



GELENEKSEL ŞEKERPARE


MALZEMELER
1 kg. un
500 gr. margarin
300 gr. pudra şekeri
15 gr. kabartma tozu
3 adet yumurta
150 gr. irmik
150 gr. toz fındık
2 litre su
2 kg. toz şeker
Yarım limonun suyu
1. ADIM: Şekerpare yapımına ilk olarak kurabiye hamuru ile başlamalısınız. Bu doğrultuda un, irmik, pudra şekeri, hamur kabartma tozu, margarin ve yumurta karıştırma kabına alınır ve hamur kıvam alıncaya kadar yoğrulur.
2. ADIM: Şekerpare hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve yuvarlak parçalar fırın tepsisine dizilir.
3. ADIM: Yuvarlanmış şekerpare hamurlarının tam ortasına birer fındık batırılır ve fırın tepsisi önceden ısıtılmış fırına verilir.
4. ADIM: Şekerpare kurabiyeleri 170 dereceye ayarlı fırında 25 dakika boyunca pişerken şerbet yapımına başlanır. Bunun için su ve şeker karıştırılarak ocakta kaynatılır.
5. ADIM: Kaynayan şerbete limon suyu eklenir ve birkaç taşım daha kaynatılır.
6. ADIM: Pişen şekerpareler fırından çıkarılır ve hazırlanan şerbet üzerine dökülür.
7. ADIM: Şekerpareler servis edilmeden önce şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında bekletilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA