Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şipşak Ege lezzetleri

Bugün sizlerle yapımı son derece basit, lezzetleri ve sunumları ile görkemli Ege bölgemizden 3 tarif paylaşıyorum. Birisi Bodrum, birisi Denizli ve diğeri ise Alaçatı'dan geliyor.

OT KÖFTESİ

MALZEMELER
Yarım demet pazı
Yarım demet ıspanak
Yarım demet pırasa
1 adet kapya kırmızı biber
4 dal taze soğan
3 diş sarımsak
2 adet soğan
1 adet havuç
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı irmik
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz ve karabiber



YAPILIŞI:
Rendelenmiş soğan, taze soğan, sarımsak ve havucu zeytinyağında soteliyoruz. Üzerine ıspanak, pazı ve pırasayı ince dilimleyip kavurmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz soteyi süzüyoruz. Fazla suyunu bırakmasını sağlıyoruz. Ayrı bir kasede, bulgur, kimyon, yumurta ve salçaları, kimyon, tuz ve karabiber ile yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz karışımın içine kavurduğumuz soteyi ilave edip bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Köfte şekli verip bir tepsiye diziyoruz ve buzdolabında soğutuyoruz. Pişirirken kızgın yağın içinde kızartıyoruz.

GAMBİLYA FAVASI

MALZEMELER
1 su bardağı gambilya
1 adet orta boy soğanın yarısı
Yarım limon kabuğu
1-2 diş sarımsak
1/4 demet dereotu
1 yemek kaşığı tuz
3 su bardağı su
YAPILIŞI: Gambilyayı iki kez yıkayıp süzüyoruz. Soğanı ve limon kabuğunu ince ince kıyıyoruz. Ardından gambilya, soğan ve limon kabuklarını tencereye alıyoruz. Üzerine tuz, zeytinyağı ve su ilave edip kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra gambilyalar pişip ezilinceye kadar 3 dakikada bir çırpıyoruz. Püre haline getirdiğimiz favayı ince tel süzgeçten geçiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu ve ezdiğimiz sarımsağı isteğe göre ilave edip karıştırıyoruz. Ardından cam fırın kabına döküp soğutuyoruz. Oda sıcaklığına gelen favayı buzdolabında bekletip soğuk servis yapıyoruz.

BİBER TATARI

MALZEMELER
500 gr. kurutulmuş kırmızı biber
2 adet patates
1 bardak sıvı yağ
Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI: Kurutulmuş kırmızı biberi haşlayıp çekirdeklerini ayıklıyoruz ve ikiye kesiyoruz. Patatesleri soyup dilimliyoruz ve kızartıyoruz. Haşladığımız biberleri de kızartıyoruz. Tabağa önce sarımsaklı yoğurdu yayıyoruz ve üzerini kızarttığımız biberlerle kapatıyoruz. Biberlerin de üzerine kızarmış patatesleri diziyoruz ve servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA