Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kırklareli sofrası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Kırklareli'ye konuk oluyoruz. Kırklareli mutfak kültürü; yörede yetişen besin çeşitlerine, tarihsel süreçte ilde yaşayan ve göç etmiş olan toplulukların yeme içme alışkanlıklarına, inançlarına göre şekillenmiştir. Yöre mutfağının kaynağını tarım ürünleri, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile deniz ürünleri oluşturmaktadır. Bakalım bizi Kırklareli sofrasında nasıl sürprizler bekliyor?

LABADA BORANİ

MALZEMELER
300 gr. labada
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 adet yumurta
150 gr. yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz



YAPILIŞI:
Ayıklanan ve yıkanan labadalar doğranarak yağda kavurulur. Ardından ayrı bir tavada iki yumurta karıştırılarak pişirilir. Pişirilen yumurta labadanın içine ilave edilir. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt da eklendikten sonra servis edilir.

KIRKLARELİ KÖFTESİ

MALZEMELER
Dana kaburgasından 1 kg. kıyma
1/2 ekmek
1 baş ufak soğan
Az bir miktar tuz
Az bir miktar kuzu boşluğu
YAPILIŞI: Malzemeler karıştırılarak kıyma makinesinden/ robottan geçirildikten sonra dolapta 1 gün bekletilir. Bu sürenin sonunda 1 adeti ortalama 18-20 gr. olacak şekilde ana kıymadan elle koparılır ve tam yuvarlak olmayacak biçimde, hafif basık ve uzunca olarak şekillendirilir. Yağlanmış ızgarada pişirilen köfteler, pişirilme sırasında kurutulmadan, yumuşak olarak ve kıymanın yağı ile suyu köftenin içinde kalacak şekilde pişirilir.

PAPARA

MALZEMELER
Bir adet soğan
1.5 bardak sıcak su
5-6 dilim bayat ekmek
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
250 gr. tereyağı
Bir çorba kaşığı salça
YAPILIŞI: Tereyağının yarısını kısık ateşin üzerinde erimeye bırakın. Piyazlık doğranmış beyaz soğanlarınızı tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Tuz, biber ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Sıcak suyu ilave edin ve 5 dakika yüksek ateşte kaynamasını bekleyin. Bayat ekmekleri küp küp kesip bir sini içine doğradıktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu üzerine gezdirin. Bir tavada kalan tereyağını kızdırıp, pul biber ile ayrı bir sos hazırlayın. Siniye yaydığınız paparanın üzerine gezdirip servise alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA