Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pazar lezzeti pizza

Pizza terimi, Latincede ezmek ve öğütmek anlamına gelen "pinsere" fiilinden geliyormuş. Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış. Bu tarihe kadar yoksul halk tarafından tüketilen pizza, kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip, aşçı Esposito'ya bir teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış.
Bu mektup, hâlâ bugünkü adı "Pizzeria Brandi" olan pizza dükkânının camında sergilenmektedir.



PİZZA MARGHERİTA
Esposito'nun "Pietro" isimli pizza fırını, İtalya Kralı 1. Umberto'nun sarayı Palazzo di Capodimente ile komşudur. Kral ve kraliçe sarayda dinlenirken onları tam anlamıyla mutlu etmek isteyen saray aşçıları tüm hünerlerini gösterir. Kraliçe canının pizza istediğini söylediğinde ise işler biraz karışır. Bir yoksul yiyeceği olan pizzanın nasıl yapılması gerektiği doğal olarak saray aşçıları tarafından bilinmemektedir. Pizzanın hızlıca yapılabilmesi için hemen Esposito'ya sipariş verilir. Mozarella peyniri, domates ve fesleğen ile yaptığı pizzayı kraliçeye sunan Esposito, kraliçe pizzanın ismini sorduğunda ise heyecandan ne söylemesi gerektiğini unutur ve telaşla kraliçenin adını telaffuz eder. Pizzayı çok beğenen Kraliçe Margherita, Esposito'ya yazdığı mektupta söz konusu pizzadan "Pizza Margherita" şeklinde bahseder.
1989 yılında Türkiye ilk defa pizza dükkanlarıyla tanışır. Türkiye'ye birkaç dükkan açarak pazarın nabzını yoklayan ünlü marka aldığı sonuçla şoka girer. Hiçbir şey bekledikleri gibi olmaz ve Türk tüketicisi, pizzayı sevmez. Dükkanlar kapatılır, geri dönülür.



PİZZAYI SEVDİREN ÇİZGİ FİLM
1991 yılı olduğunda bir çizgi film dünyada büyük ilgi görür. Yapımcı şirket Türkiye'deki bir özel kanala bu çizgi filmi teklif eder. Kanal kabul eder. Çizgi filmi yayınlamaya başlar ve Türkiye'de de çok tutulur.
1994 yılına gelindiğinde çizgi film, milyonlarca çocuğu ve genci etkisi altına almıştır. Bu çocuklar tuhaf bir biçimde annelerinden pizza pişirmesini istemeye başlar. Elinden tüm nefis tarifler gelen Türk anneleri, haliyle pizzayı nasıl yapacağını bilemez. Talep gitgide artar. Derken pizza dükkanları yeniden aktif hale gelir, esnaf yeni dükkanlar açar. Çocuğu yemek yemeyen anneler mecburen pizza sipariş eder. Liselisi, üniversitelisi pizzaya bayılır. Türk mutfağının lahmacunu, pidesi bir kenara bırakılır ve gençler gruplar halinde pizza dükkanlarına gider hale gelir.
Tahmin ettiniz mi o çizgi film hangisi? Tabii ki Ninja Kaplumbağalar!



NAPOLİTEN PİZZANIN SIRRI BU
Napoli'ye gidin ve muhtemelen şehir dışındaki hiçbir pizzanın aynı tadı vermeyeceği söylenecektir, hava ya da su ile ilgili bir şeymiş gibi. Ancak Antonio Pace, ziyaretçilerin Napoli'ye gelip tarihi merkezin ara sokaklarında dolaşmalarını, havadaki taze pişmiş hamurları koklayarak önermesine rağmen, bu inanışın doğru olmadığını söylüyor: "Esasen gerçek bir Napoliten pizza basit malzemelerle yapılır: su, un, tuz ve maya ile ilave yağ veya şeker olmadan. En az 12 saat kabarmaya bırakılmalı ve odun fırınında 60- 90 saniye pişmelidir."



PİZZA HAMURU
MALZEMELER
600 gr. un
400 gr. su
5 gr. toz maya
Tuz
Şeker
YAPILIŞI:
Hamuru yoğurup beş saat dinlendiriyoruz. Küçük bezelere ayırıp unladığımız tezgahta incecik açıyoruz.

NEFİS BİR PİZZA HAMURUNUN PÜF NOKTASI
Kesinlikle sıcak ya da çok soğuk bir su kullanmayın. Hafif ısıtılmış bir ılık su mayayı aktifleştirmek için çok ideal olacaktır. Unu bir kaba eleyin. Eleme işlemi sayesinde ununuz havalanır, daha çok kabarır ve daha homojen bir hamur elde etmenizi sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA