Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mükellef bayram sofrası

Her birimizin evinde bayram telaşı devam ediyor. Bayram sofraları özenle kuruluyor. Ben de sizler için en sevdiğim lezzetlerden oluşan geleneksel bir sofra hazırladım. Tandır yapmak uzun saatler, belki bir kuyu, belki kiremitten bir fırın ister. Oysa, evlerimizde yapmaya ürktüğümüz tandır hem tencerede, hem de fırında yapılabilir. İç pilavın her yöreye ve her kültüre göre değişkenlik gösteren lezzeti vardır. Bence bu tarif, en nefis olanı. Biz Giritli ailelerin bayramlarda yapmayı en çok sevdiğimiz tatlılardan biri de kalburabastıdır. Sizler için bu çok özel tarifleri derledim. Bugünlük benden bu kadar. Hepinize iyi bayramlar...



FIRINDA KUZU TANDIR
MALZEMELER
2 kg. kuzu kol eti
Taze veya kuru kekik
Taze veya kuru biberiye
İki üç adet defne yaprağı
Karabiber
2 adet havuç
1 adet patates
1 adet kırmızı soğan
1 adet küçük kereviz
5-6 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI: Etleri iri iri parçalıyoruz. Üzerine kekik, biberiye, karabiber, defne yaprağı, sarımsak ve zeytinyağı ilave edip bir süre dinlendiriyoruz. Ardından bütün sebzeleri büyük büyük doğrayıp güvecin dibine diziyoruz. Daha sonra bir tavaya çok az zeytinyağı koyup etleri önlü arkalı mühürlüyoruz ve güvece alıyoruz. Tuz serpip üzerine folyo kağıt kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında dört saat pişiriyoruz.



İÇ PİLAV

MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık baldo pirinç
2 su bardağı kadar et suyu
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tane orta irilikte kuru soğan
1 kahve kaşığı kadar toz tarçın
1 kahve kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı toz karabiber
5-6 adet tane karabiber
Yarım bağ ince kıyılmış dereotu
Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
3 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI: İlk olarak; iki su bardağı pirinci uygun bir kabın içine alarak, üzerine bir miktar tuz ve pirinçlerin üzerini bir parmak aşacak kadar ılık su ekliyoruz ve 25-30 dakika kadar bekletiyoruz. Ardından tuzlu suyu döktükten sonra pirinçleri bol suda birkaç kere yıkıyoruz, suyunun süzülmesi için bir süzgeç içine alıyoruz ve suyunun iyice süzülmesi için bir kenarda bekletiyoruz. Bir çorba kaşığı kuş üzümü ve iki çorba kaşığı dolmalık fıstığı küçük bir kasenin içine koyuyoruz. Üzerlerini aşacak kadar ılık su ekleyip kabarmalarını sağlıyoruz. Kuru soğanı ince ince doğruyoruz. Bir tavaya üç çorba kaşığı tereyağını koyuyoruz, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanların üzerine pirinçleri ilave ederek, şeffaflaşıncaya kadar karıştırarak kavuruyoruz. Üzerine kabarmalarını sağladığımız dolmalık fıstık ve kuş üzümlerinin suyunu süzdükten sonra pirinçlerin üzerine ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçlerin üzerine iki su bardağı sıcak et suyu, toz tarçın, toz karabiber, yeni bahar ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Pişerken yarım demet maydanoz ve dereotunu ince ince kıyıp ilave ediyoruz.



KALBURABASTI
MALZEMELER
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı irmik
Yarım paket (125 gr.) tereyağı veya margarin
1. 5 çay kaşığı karbonat
3.5 su bardağı un
ŞERBET İÇİN:
2.5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
İÇİNE:
İri dövülmüş ceviz
YAPILIŞI: İlk olarak şeker ve su bir tencereye alınarak kaynatılır. Yaklaşık 15-20 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu eklenip dört-beş dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra, tereyağı (veya margarin) ve diğer malzemeler bir kaba alınarak hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elle yuvarlanır. Top haline gelen hamur, kalbur üzerine bastırılarak elle açılır. Ortasına, dövülmüş ceviz içinden bir tatlı kaşığı yerleştirilir ve hamurun kenarları ortada birleştirilerek kapatılır. Hazırlanan tatlı, ters çevrilerek kalburdan alınır ve fırın tepsisine dizilir.
Hamur yeterince yağlı olduğu için tepsiyi yağlamanıza gerek kalmıyor. Tüm hamur şekillendirildikten sonra 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişmeye bırakılır. Tatlılar kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak tatlıya soğuk şerbet gezdirilir. Tatlıları şerbeti dökmeden önce fırın tepsisinden daha küçük bir kaba alın ki şerbeti daha kolay çeksin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA