Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mersin’in süper lezzetleri

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Mersin ilimize özgü, imza niteliğinde olan muhteşem tatlılara yer veriyoruz.

MERSİN USULÜ CEZERYE

MALZEMELER
6 adet havuç
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı



YAPILIŞI:
Havuçları iyice yıkadıktan sonra soyuyoruz. Rendenin ince tarafı ile rendeliyoruz. Cevizleri hafif irilikte kıyıyoruz. İçerisine yarım su bardağı su ilave ediyoruz. Yaklaşık 10 dakika tahta kaşık ile ezerek pişiriyoruz. Püreye yakın bir kıvama gelen havuçların içerisine şeker ilave edip karıştırıyoruz. Ardından yarım bardak su ekliyoruz. 3 yemek kaşığı suyu bir kaba alıyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı nişasta ekleyerek eritiyoruz. Bu karışımı da karıştırarak havuçlu harca döküyoruz.
Son olarak cevizleri ekleyip harmanlıyoruz. Bu şekilde 3-5 dakika arası pişiriyoruz. Cam fırın kabına, Hindistan cevizinden yarım bardak kadarını serpiştiriyoruz. Havuçlu harcı yayıyoruz. Bu şekilde buzdolabında en az 3 saat dinlendiriyoruz.
Dilimlemeden 5 dakika önce buzluğa koyuyoruz. İyice soğutuyoruz. Ardından buzluktan çıkararak istediğimiz şekilde dilimliyoruz. Dilimlerimizi Hindistan cevizine buluyoruz.

KEREBİÇ

MALZEMELER
1 yumurta
125 gr. katı yağ
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
İÇ MALZEME:
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Pudra şekeri
YAPILIŞI: Hamur için tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp 5 dakika yoğuruyoruz. 15 dakika dinlendiriyoruz. İç için ceviz, şeker ve tarçını karıştırıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Kopardığımız parçayı içli köfte yapar gibi oyup, iç kısmını ceviz ile doldurup kapatıyoruz. Yuvarlayıp kerebiç kalıbına bastırıyoruz. Hazırladığımız kerebiçleri fırın tepsisine dizip, 175 derece fırında hafiften kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca soğutup üzerine pudra şekeri serpiyoruz.

TAŞ KADAYIF (YASSI KADAYIF)

MALZEMELER
ŞERBET İÇİN:
2.5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Çeyrek limon suyu
HAMUR İÇİN:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
İçine koymak için ceviz
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle şerbeti yaparak başlıyoruz çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor. Şeker ve suyu aynı bardakla ölçerek tencereye koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz. 10 dakika kaynatıyoruz, sürenin sonunda çeyrek limonun suyunu sıkıp beş dakika daha kaynatıyoruz. Geçelim hamura... Sütü biraz ısıtıyoruz. Daha sonra çukur bir kaba alıp üzerine bir su bardağı su ekliyoruz. Ardından şeker, tuz, maya ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak un ilave ediyoruz. Üzerini streç filmle örtüp mayalanması için bekliyoruz. Göz göz olunca hazır olmuş demektir. Mayalanan hamurdan birer yemek kaşığı alarak ısıtılmış teflon tafaya döküyoruz. Sadece alt kısmını pişiriyoruz. (Üstünü pişirmiyoruz) Alt kısım kızarıp üst kısmın hamurumsu rengi gidinceye kadar, hamur bitinceye dek aynı işlemi yapıyoruz. Hepsi piştikten sonra, pişmeyen tarafın içine ceviz koyup kapatıyoruz, kızdırılmış yağda tek tek kızartıyoruz ve soğuk şerbete atıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA