Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kararmış muzları atmıyoruz

Tazeyken bayıla bayıla tüketip biraz renk değiştirmeye başlayınca buzdolabının bir köşesinde unuttuğunuz ya da böyle görüp satın almadığımız muzların aslında ne kadar faydalı olduğunu söylesek fikrinizde bir değişim olur muydu? Kararmış ya da henüz lekelenmeye başlamış muzun faydaları nelermiş gelin bakalım...

ANTİOKSİDANDIR
Kararan muzlar, daha olgunlaşmış demektir. Bu olgunlaşma sürecinde içeriğinde faydalı değişimler yaşamıştır. Bu yüzden kararmış muz, daha taze olan muza göre çok daha yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. Normal muz yerine kararmış muz tüketerek vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir, hücrelerinizin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.




DEMİR KAYNAĞIDIR
İnsanların en sık yaşadığı sağlık problemlerinden biri olan kansızlığın temel nedeni demir eksikliğidir. Bu eksikliği gidermenin etkili yollarından biri olarak kararmış muz tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.

DİRENÇ SAĞLIYOR
Kararmış muz, artan faydalı vitaminleri ve antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklığınızın güçlenmesine önemli bir katkıda bulunarak en hafif hastalıktan en ciddi hastalığa kadar vücudun daha dirençli olmasını sağlar.

KARARMIŞ MUZDAN KEK

MALZEMELER
1 su bardağı tam buğday unu
1/2 (yarım) su bardağı kakao tozu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
3 adet büyük boy (tercihen olgunlaşmış muz)
1/4 (çeyrek) su bardağı eritilmiş tereyağı
1/4 (çeyrek) su bardağı zeytinyağı
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı kahverengi toz şeker
1 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
1 su bardağı damla çikolata




YAPILIŞI:
Tam buğday unu, kakao, kabartma tozu ve tuzu bir kabın içerisinde karıştırın. Başka bir kabın içinde muzları çatal yardımıyla iyice ezin. Ezilmiş olan muzlara eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı koyup karıştırın. Ardından esmer şeker, vanilya ve yumurtayı ilave edip çırpma teliyle iyice karıştırın. Un karışımını da üzerine ekleyip spatula ile homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. En son 3/4 su bardağı kadar damla çikolatayı da ilave edip karıştırın. Baton kek kalıbını yağlayıp kek harcını dökün ve üzerine kalan damla çikolataları serpiştirin. 180 derece ısınmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin.

KARARMIŞ MUZDAN DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

MALZEMELER
3 adet küçük boy yumuşamış muz
1 yumurta
50 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kabartma tozu
1 çay bardağı damla çikolata
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
Damla çikolata
YAPILIŞI: Öncelikle muzlar ezilir. Çatalla içine pudra şekeri, yumurta, sıvı yağ, yumuşamış margarin eklenir. Damla çikolata katılır. Un ve kabartma tozu ile ele yapışmayacak kıvamda hamur yapılır. Hamurdan yumaklar koparılır. Top top yapılır. Tepsiye dizilir. Üzerine damla çikolatası tekrardan sıralanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA