Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kuşburnundan gelen şifa

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, gülgiller familyasının en güzide üyelerinden biri olan kuşburnu meyvesinden bahsedeceğim. Kuşburnu, yani halk arasında yabangülü; şillan, deligül, gülburnu, gülelması olarak da biliniyor. Yaşam süresi çok uzun olan kuşburnunun ekonomik ömrü 30-40 yıl kadardır. Milattan önceki dönemlerde saflık ve temizliğin simgesi olarak yetiştirilmiş. Romalılar, kuşburnu çiçeğini karın ağrıları için ilaç olarak kullanmış, meyvelerinden kek ve reçel yapmışlar. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı, Ortaçağ ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, diş eti kanamalarına, böbrek ve safra taşlarına karşı kullanılmış. A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşburnu çayı; nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili bir çözümdür. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...




KUŞBURNU MARMELATI


MALZEMELER
Kuşburnu
Toz şeker
YAPILIŞI: Kuşburnunun uç kısımlarını bıçak yardımı ile kesip temizleyip yıkıyoruz ve düdüklü tencereye koyuyoruz. Üzerini bir parmak geçecek seviyede içme suyu ekliyoruz. Bu şekilde bir saat kadar pişiriyoruz. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra püre haline getiriyoruz. Püre haline gelen kuşburnunu önce bir makarna süzgeci tarzı bir süzgeçten, daha sonra daha ince bir süzgeçten geçiriyoruz. En son aşamada ise un süzgeci tarzı bir süzgeçten geçiriyoruz. Süzülen kuşburnunu geniş bir tencereye alıyoruz ve üç saat kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Koyulaşmaya başlayınca şeker ilave ediyoruz ve 15- 20 dakika kadar daha kaynattıktan sonra kavanozlara koyuyoruz.

KUŞBURNU ÇAYI

MALZEMELER
Kuşburnu
Su
YAPILIŞI: Bir büyük fincan çay için 1.5-2 çay kaşığı ufalanmış kuşburnu kullanabilirsiniz. Kaynar suyu bardağa döktükten sonra 10-15 dakika demleyin. Süzdükten sonra hafif ekşi olan çayı balla tatlandırabilirsiniz.

KUŞBURNU ŞERBETİ

MALZEMELER
1.5 su bardağı kuşburnu
1.5 litre su
5–6 adet nar çiçeği
1 çay bardağı şeker
2 adet kabuk tarçın
3-4 adet karanfil
İsteğe bağlı kakule
YAPILIŞI: Tencere içerisine suyumuzu alıyoruz. Üzerine kuşburnunu, karanfili, tarçını ve nar çiçeğini ilave ediyoruz. Kaynayıncaya kadar şeker ilave etmiyoruz. Kaynamaya başlayınca içerisine şekeri de ekleyip karıştırıyoruz. Şekerin eridiğinden emin olunca ocağın altını kapatıyoruz. Soğutarak servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA