Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Buyurun Karabük sofrasına

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Karabük sofrasındayız. Karabük mutfağı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda saptanan 100'den fazla yemek çeşidi, yöre mutfağının zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Karadeniz mutfağının tipik özelliklerini taşıyan bazı yemekler, Karabük mutfağının baş yemekleri arasında yer almaktadır. Gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, yaprak dolması, yayım (Ev makarnası) peruhi, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim, haluşka yöresel yemeklerdendir.

SÜTLÜ KEŞKEK ÇORBASI

MALZEMELER
1 su bardağı buğday
1 litre süt
3 yemek kaşığı tereyağı




YAPILIŞI:
Bir su bardağı buğdayı yıkayalım. Tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyelim. En küçük ocakta, en düşük ayarda buğdayları pişmeye bırakalım. (Amacımız buğdayın kısık ateşte özünü bırakmasını sağlamak.) Buğdaylar suyunu çektiği zaman yine üzerini geçecek kadar su ilave edelim. Bu işlemi buğdaylar özünü bırakıp renk değiştirene kadar tekrarlayalım. (Görselden daha iyi anlayacaksınız.) En son sütü ekleyelim ve ocağın altını açıp kıvam alması için kaynamaya bırakalım. (10 dakika kadar) Daha sonra tuz ve bir başka tavada iyice kızdırdığımız tereyağını üzerine döküp karıştıralım.

KARAMANCAR YEMEĞİ

MALZEMELER
1.5 çorba kasesi mısır bulgur
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
Tuz
Kırmızı biber
1 demet mancar
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Öncelikle karalahanayı doğrayıp kaynar suda iyice haşlayalım. Haşlanan karalahanayı soğuk suda bekletip suyunu sıkalım. Bir gün öncesinden ıslatılmış olan mısır bulguruna biberleri, uzun doğranan soğanları ve yarım çay bardağından biraz daha az yağı ilave ederek karıştıralım. Düdüklü tencerenin en alt kısmına iki avuç mancar koyup mısır karışımını da üzerine ilave edelim. Kalan mancarı tekrar koyup üzerine bulgur ekleyelim. Tereyağını az sıvı yağ ve salçayla kavurup üzerine dökelim. Ardından üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyip düdüklünün kapağını kapatalım. 1 saat kısık ateşte pişirin.

ÇULLU BÖREK

MALZEMELER
Yufka
Tereyağı
İsteğe göre peynirli, kıymalı veya patatesli harç hazırlanabilir
YAPILIŞI: Yufkalar ince ince kesildikten sonra eritilen tereyağı ile iyice karıştırılır. Bakır siniye, kesilmiş olan yufkalar yayılır. Varsa iç harç yayılır ve üstü yufka ile örtülür. Ateş korunda pişerken tereyağı eklenerek iyice kızarması sağlanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA