Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Mustafa Kemal’in ölümsüz aşkı film oluyor

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı birkaç kez sinema filmi yapıldı. Çoğunda anlatılan hikayeden çok, rol kişisinin Atatürk'e benzeyip benzemediği tartışıldı. O yüzden çoğu yapımcı Atatürk'le ilgili projelerden hep uzak durdu. Ancak, sezonun en çok izlenen filmlerinden olan 'Dilberay'ın ortak yapımcılarından Özgür Tari, ciddi bir sorumluluğun altına girerek bu kez Mustafa Kemal'in, Bulgar kızı Dimitrina'yla yaşadığı hüzün dolu aşk hikayesini film yapmak için kolları sıvadı.



Bu konunun film olması birkaç kez daha gündeme gelmiş ama bir türlü hayata geçmemişti. Mustafa Kemal, 1913'te Sofya'da ataşe görevindeyken Bulgaristan'ın ünlü komutanlarından General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina'ya gönlünü kaptırır. Hayırseverlerin düzenlediği bir baloda tanışıp dans eden ikili, ilişkilerini bir süre sürdürür. Mustafa Kemal'in Dimitrina'ya evlenme teklifi ettiği ancak bu ilişkiye başından beri karşı çıkan kızın general babası tarafından reddedildiği biliniyor. Ancak ikilinin yolları ayrılsa bile birbirlerini unutmaları kolay olmuyor.



Bu ölümsüz aşk, cepheden cepheye koşarak müthiş başarılara imza atan, onlarca savaş kazanan Mustafa Kemal'in kazanamadığı tek savaş olarak tarihe geçiyor. Atatürk'ün yıllar sonra bu aşkı için, "Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya'da" dediği iddia edilir. Dimitrina'nın da ölmeden önce "Rüyamda Kemal'i gördüm" diyerek ilk aşkını unutamadığı tarihlerdeki yerini alır. Fikri Harika Prodüksiyon işte bu yarım kalan aşk hikayesini beyazperdeye taşıyor. Çekimleri önümüzdeki günlerde başlayacak 'Dimitrina' adlı filmin 27 Ekim 2023'te gösterime girmesi planlanıyor. Bakalım filmde iyi düzeyde piyano çalıp, herkesi büyüleyen güzelliği ile tanınan Dimitrina ile Atatürk'ü kim canlandıracak çok merak ediyorum.

BERLİN'DEN BİR ÖDÜL DAHA
Maryna Er Gorbach'ın yönetmenliğini, Mehmet Bahadır Er'in ortak yapımcılığını üstlendiği Ukrayna-Türkiye ortak yapımı 'Klondike' filmi, 72. Uluslararası Berlin Film Festivali'nden bir ödül daha aldı.





Berlinale'nin Panorama bölümünde yarışan film, Ekümenik Jüri Ödülü'nün ardından Seyirci Ödülü'nün de sahibi oldu. Ukrayna-Rusya sınırında yaşayan, köyü ayrılıkçı gruplar tarafından kuşatılmış olmasına rağmen evini terk etmeyi reddeden hamile bir kadının hikayesine odaklanan film, sivil bir yolcu uçağının 17 Temmuz 2014'de Ukrayna'da düşürülmesi olayını da beyaz perdeye taşıyor.

FESTİVAL HEYECANI BAŞLIYOR
Sanatsal ve kültürel etkinlik alanında gerçekleştirdiği organizasyonlar ile sanatseverleri ünlü isimler ile buluşturan Babil Sanat, 2022 yılında ilk konserini milyonların diline dolanan 'Kusura Bakma' şarkısıyla yıldızı parlayan Tuğkan ile yapıyor.



Kendi şarkılarının yanı sıra cover şarkılara da repertuvarında yer verecek olan sanatçı, 25 Şubat'ta Kayseri Erciyes Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Kaan Tangöze, Selda Bağcan ve Musa Göçmen Senfoni Orkestrası gibi isimleri izleyiciyle buluşturacak olan Babil Sanat, mayıs ayında Konya'da 3 gün sürecek bir festivale imza atacak.

ELEKTRONİK MÜZİĞİN ÜNLÜ İSİMLERİ BİR ARADA
Bugüne dek binlerce müzikseveri ağırlayarak müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi birleştiren ve altıncı kez Zorlu PSM'yi festival alanına dönüştürecek Sonar İstanbul'da sahne alacak ilk isimler açıklandı.



18-19 Mart'ta gerçekleştirecek Sonar İstanbul, elektronik müzik sahnelerinin değerli DJ ve prodüktörlerini müzikseverlerle buluşturacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA