Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'KelebeğinRüyası' Oscar'a gitmeyi hak ediyor mu?

'Kelebeğin Rüyası' filminin Oscar aday adayı olduğu açıklandı. Benden başka bunu gündeme getiren yok ama Türkiye'de Oscar aday adayı seçimlerinde garip, tartışmalı kararlar alınıyor. Filmleri, Kültür Bakanlığı Sanatsal Etkinlikler Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda; yönetmeninden sinema sendikası üyesine, eleştirmene kadar farklı alanlardan konusunda uzman kişiler var. Ama yine de çok garip şeyler oluyor.

ÖDÜLÜ YOK
Bir bakıyorsun; Nuri Bilge Ceylan'ın 'Üç Maymun' filmi Oscar aday adayı seçiliyor.
"Nasıl olur film daha Türkiye'de gösterime girmemişti? Oscar'a aday gösterilemez" diyorsunuz.
Sonra öğreniyorsunuz ki; Milas'ta bir salonda kimseye duyurmadan filmi yedi gün gösterimde tutmuşlar ve filmi sadece 55 kişi izlemiş. 159 lira gişe yapan filmi Oscar'a yolladık yani!
Tabii ki 'Üç Maymun' başyapıttı, kimse ses çıkarmadı. Oscar'da ilk dokuza kaldı ama gönderiliş biçimi etik değildi!
Bazen 'Dondurmam Gaymak' gibi vasat bir film, Oscar'a aday gösteriliyor. Bazen çok daha kaliteli ödüllü yapımlar varken 'Güneşi Gördüm', Oscar'a yollanıyor.
"Neden bu filmler?" diye eleştirince de, "Oscar'da popüler yapımlar ödül alıyor" deniyor. En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazanan 'Vals im Bashir', 'Departures' gibi birçok sanatsal film var halbuki!
Elbette "Oscar'ı 'sanatsal' ya da 'popüler' film kazanır" demek saçma; Oscar'ı en iyi olan kazanır. Ama 'Güneşi Gördüm', 'Dondurmam Gaymak' aday olmayı hak etmiyorlardı. Tıpkı 'Kelebeğin Rüyası' filmi gibi!
Aslında 'Kelebeğin Rüyası' birçok eksiğine ve hatasına rağmen başarılı bir yapım ama 'Tepenin Ardı' filminden daha iyi değil.
'Tepenin Ardı', 'Kelebeğin Rüyası'nın yanında bir başyapıt.
'Tepenin Ardı', Asya'nın Oscar'ları kabul edilen Asia Pacific Screen Awards ve Berlin başta olmak üzere çok önemli festivallerde tam 11 ödül aldı. 'Kelebeğin Rüyası'nın uluslararası arenada var mı bir ödülü?
Hangi kriterlere göre 'Kelebeğin Rüyası'nı, 'Tepenin Ardı'na tercih ettiniz lütfen açıklayın sayın jüri üyeleri!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA